Menu
 

57 % Latvijas iedzīvotāju dzīves laikā ir guvuši elektriskās strāvas triecienu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - AS "Sadales tīkls" Foto - AS "Sadales tīkls"

Vairāk nekā puse (57 %) Latvijas iedzīvotāju dzīves laikā ir guvuši elektriskās strāvas triecienu, liecina AS "Sadales tīkls" Elektrodrošības indeksa rezultāti. Tostarp 16 % strāvas triecienu ir saņēmuši pēdējo desmit gadu laikā. Elektriskās strāvas trieciens visbiežāk ir gūts, labojot elektroietaisi, piemēram, kontaktligzdu vai elektrības vadu (15 %), lietojot bojātu elektroiekārtu (14 %), pieskaroties ar mitrām rokām pie elektroiekārtas vai elektroietaises (14 %), veicot mājokļa remontu (12 %) un remontējot elektroiekārtu, kas nav atvienota no elektrotīkla (11 %).

Atbilstoši indeksa rezultātiem lielākā daļa respondentu (87 %) uzskata, ka kopumā pārzina elektrodrošības principus. Vairums (40 %) aptaujāto arī norādījuši, ka par traumu gūšanai potenciāli bīstamāko infrastruktūras elementu mājoklī uzskata elektrību.

Tomēr dati atklāj, ka, neraugoties uz salīdzinoši augsto elektrodrošības zināšanu pašvērtējumu, Latvijas iedzīvotāji bieži pakļauj sevi elektrotraumu riskam – uz to norāda gan indeksa dati, kas apliecina, ka katrs otrais aptaujātais dzīves laikā ir guvis strāvas triecienu, gan arī reģistrēto elektrotraumu skaits, kas 2020. gadā bijis pēdējā desmitgadē lielākais. Pērn elektrotraumas guva 85 cilvēki, tostarp 24 bērni, un 10 elektrotraumas bija letālas.

Kā vēsta pētījuma autori, iedzīvotāji bieži nav informēti par pareizu rīcību situācijā, ja ir gūta elektrotrauma: 16 % aptaujāto savas zināšanas šajā jautājumā vērtējuši kā ļoti sliktas vai drīzāk sliktas, bet vairāk nekā trešdaļa (35 %) – kā viduvējas.

"Sadales tīkla" speciālisti atgādina, ka situācijā, ja kāds ir guvis elektrotraumu iekštelpās, vispirms nekavējoties jāpārtrauc elektrības padeve, atslēdzot drošības slēdžus, vai atvienojot bojāto elektroierīci no kontaktligzdas. Vienmēr jāatceras: neatslēdzot vai neatvienojot strāvas padevi un metoties glābt cietušo, traumu var gūt arī pats glābējs. Pēc tam, kad elektropadeve ir atslēgta, bez vilcināšanas ir jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), zvanot 113. Ja cietušais ir bez samaņas, pēc NMPD izsaukšanas, ja iespējams, jāsniedz pirmā palīdzība.

Savukārt, ja elektrotrauma ir gūta ārtelpās, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties cietušajam, un nedrīkst pieļaut citu personu tuvošanos notikuma vietai. Nekavējoties ir jāzvana uz tālruni 112, ziņojot par notikumu operatīvajiem dienestiem. Tikai pēc operatīvo dienestu ierašanās var sniegt pirmo palīdzību cietušajam.

Elektrodrošības indekss apstiprina, ka lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju (51 %) nav informēti par prasību vismaz reizi 10 gados veikt īpašuma iekšējā elektrotīkla pārbaudi, piesaistot sertificētu elektriķi. AS "Sadales tīkls" dati liecina, ka katrs 13.aptaujātais (8 %) arī nezina, ka elektroinstalācijas bojājumi var būt neredzami (piemēram, sakarsuši vai sakusuši vadi zem apmetuma) un radīt aizdegšanos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.