Menu
 

Tiesa: Lembergu nolemts apcietināt tiesas zālē, jo pastāv risks sprieduma nepildīšanai (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - youtube.com/LETA Foto - youtube.com/LETA

Rīgas apgabaltiesa pirmdien nolēma Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") apcietināt tiesas zālē, jo pastāv risks sprieduma nepildīšanai, šodien žurnālistiem norādīja tiesnese Irīna Jansone.

Jansone atsaucās uz Kriminālprocesa likuma normu, ka tiesa, taisot spriedumu, var piemērot drošības līdzekli apsūdzētajam, ja ir pamats uzskatīt, ka viņš izvairīsies no sprieduma izpildes. Gadījumos, kad par smagu vai sevišķi smagu noziegumu tiesa piespriedusi brīvības atņemšanas sodu, notiesājošs spriedums var būt par pamatu drošības līdzekļa - apcietinājuma - izraudzīšanai.

"Tiesa vērtēja, ka sprieduma izpilde varētu būt apgrūtināta no apsūdzētā puses, ja viņam nebūtu piemērots apcietinājums," uzsvēra Jansone.

Jansone gan vērsa uzmanību, ka drošības līdzekli-apcietinājumu var pārsūdzēt tikai kopā ar pilno spriedumu apelācijas kārtībā. Atsevišķi šo drošības līdzekli pārsūdzēt nevar.

Tiesnese pēc sprieduma žurnālistiem skaidroja, ka, nosakot cietumsodus apsūdzētajiem, tiesa piemēroja Krimināllikuma attiecīgās normas nosacījumus, kas paredz noteikt mīkstāku sodu, jo nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā.

Tiesa, pieņemot šādu spriedumu, vērtēja ne tikai to, kad kriminālprocess tika ierosināts un personām uzrādītas apsūdzības. Tāpat pastāvēja arī kavējošie faktori - lielais lietas apjoms, daudzo liecinieku ilgstošā pratināšana. Tāpat faktors bija arī procesa dalībnieku pārmērīgi ilgā runāšana un jautājumi. 

Jansone vērsa uzmanību uz lietas apjomu un liecinieku skaitu, kuru nosaka apsūdzības uzturētāji. Tāpat divas reizes būtiski grozītas apsūdzības, un tas bija pamats "pagarināties šim procesam".

Jansone žurnālistiem arī atgādināja, ka tiesai jebkuros lietu skatīšanas gadījumos ir jānorobežojas no iespējama politiska, masu mediju un sabiedrības spiediena. "Personīgi es nekad neesmu to (spiedienu) izjutusi," uzsvēra Jansone.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa šodien Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Vienlaikus tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus atcelt.

Lembergs žurnālistiem teica, ka spriedumu pārsūdzēs un viņš prognozē, ka tālākie tiesas procesi aizņems vēl desmit gadus. 

Tiesa šodien nolēma, ka Lembergam jāmaksā apjomīgas naudas summas vairākiem cietušajiem. Vienlaikus tiesa daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju.

Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Cietumsodā tiesa nolēma ieskaitīt viņa aptuveni mēnesi ilgo atrašanos apcietinājumā 2007.gadā.

Lemberga dēlu un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels tikai stājoties spēkā šādam spriedumam. Tas nozīmē, ka viņus tiesas zālē patlaban neapcietinās.

Spriedumu iesaistījām pusēm būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Rīgas apgabaltiesa šo lietu sāka skatīt jau 2009.gadā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

(papildināta ar 5.-8.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.