Menu
 

Foto: Ziemas spelgonī izrādīti Siguldas meistaru darinātie lakati

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ginta Zīverte Foto – Ginta Zīverte

Aizvadītajā nedēļas nogalē Siguldā tautas deju kolektīvu meitenes ziemas spelgonī lepni izrādījušas rokdarbnieču lakatus, īpašā fotosesijā atklājot to tautisko vērtību un daili. Lakatu izrādīšana sniegotā vidē ir kā turpinājums šoziem Siguldā notikušajai mākslas studijas “Vīgrieze” deķu saldēšanai, kas atgādināja par tradicionālo metodi, kā atbrīvoties no kodēm un citiem vilnas nelabvēļiem.

Kā informē kultūras centra “Siguldas devons” sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Antess, krāšņos lakatus demonstrēja jauniešu tautas deju kolektīva “Vizbulīte” un vidējās paaudzes deju kolektīva “Dūka” dalībnieces, un šī fotosesija bija lieliska uzstāšanās alternatīva laikā, kad radošo garu nav atļauts izpaust uz skatuves.

“Pavisam bija 40 lakati, tāpēc katra meitene varēja rotāties ar trim dažādiem lakatiem,” atklāj deju kolektīva “Vizbulīte” vadītāja Indra Ozoliņa, turpinot, ka “lakatu siltums tiešā un pārnestā nozīmē sildīja meiteņu augumus, sniedzot gan mātes pieskāriena sajūtu, gan lepnumu par tradicionālo mantojumu. Krāsu un rakstu ritms ceļ spārnos, aizrauj un dara laimīgu.”

Rokdarbus darinājusi kultūras centra “Siguldas devons” paspārnē esošā tautas lietišķās mākslas studijas “Sigulda” rokdarbu meistares Lailas Šteinbergas vadībā, Alīdas Lindes lietišķās mākslas studijas dalībnieces Alīdas Lindes vadībā un Siguldas pagasta Kultūras nama tautas lietišķās mākslas studijas “Vīgriezes” meistares Sandras Kančas vadībā, vēsta K.Antess.

Plecu lakatos ieaustie raksti ir latviskai identitātei simboliski, bet ne mazāk simbolisks ir veids, kādā Siguldas dejotājas tos demonstrēja – ar putna spārnu vērienu, it kā atgādinot čivinošos pavasara vēstnešus un mājot ardievas ziemai, norāda kultūras nama pārstāvis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.