Menu
 

Saeimas komisija uzdod VARAM sagatavot kļūdu analīzi par valsts lielajām digitālajām neveiksmēm

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) būs jāsagatavo kļūdu analīze par valsts iepriekšējām lielajām digitālajām neveiksmēm, trešdien lēma Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti.

Komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis kā valsts mēroga digitālās neveiksmes piemērus minēja "E-veselība" un "E-skola".

Deputāti uzdeva izveidot šādu kļūdu izvērtējumu, kurā būtu pausti secinājumi, kas un kādēļ iepriekš nav izdevies, un kādi ir piedāvātie priekšlikumi no valsts puses, lai tā vairs nenotiktu. Dombrovskis aicināja atbildīgos VARAM iekšienē vienoties par to, cik ilgā laikā šādu izvērtējumu varētu sagatavot, lai tas notiktu "saprātīgos termiņos".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) padomnieks digitālās dienaskārtības jautājumos amatu ieņems Rolands Strazdiņš piekrita, ka šāds izvērtējums ir vajadzīgs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka tādējādi tas aktualizē arī jautājumu par nepieciešamo finansējumu šādas analīzes veikšanai. Pēc Strazdiņa sacītā, VARAM digitālās transformācijas blokā neesot pietiekams politikas veidošanai.

Dombrovskis par šo Straziņa komentāru paziņoja, ka izlikšoties, ka nav to dzirdējis, jo trešdienas sēdes laikā Pleša padomnieks bija apliecinājis, ka vēl iepriekšējā Eiropas fondu plānošanas perioda programmas ietvaros ir paredzēts veikt atsevišķu projektu izvērtēšanu un auditus, lai izdarītu secinājumus primāri par sistemātiskām kļūdām.

Komisijas deputāti sēdē trešdien lēma no VARAM prasīt sagatavot arī priekšlikumus un redzējumu par valsts turpmāko pieeju digitālās transformācijas pārvaldībai. Tāpat tika nolemts organizēt no komisijas puses "lielu sarunu" ar visām atbildīgajām ministrijām par investīcijām digitalizācijā ne tikai Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros, bet arī Nacionālajā attīstības plānā.

Deputāti uzklausīja VARAM Publisko pakalpojumu departamenta direktora Gata Ozola sniegto prezentāciju par Latvijas digitālo transformāciju ES Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 20.aprīlī atbalstīja Latvijas atkārtoti izstrādāto pieteikumu 1,82 miljardu eiro piesaistei no Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna. Plānā paredzēts, ka 82,5 miljoni eiro tiks atvēlēti konkursa kārtībā izvēlētu industriālo parku un teritoriju attīstīšanai ārpus Rīgas. Paredzēts organizēt atklātu konkursu pašvaldību, nevis privāto attīstītāju vai ražotāju starpā.

Pārstrādātā plāna digitālās transformācijas sadaļā prasītais finansējums palielināts par 35,293 miljoniem eiro - līdz 365,293 miljoniem eiro.

Būtiskākais pieaugums - par 54 miljoniem eiro, sasniedzot 94,788 miljonus eiro, šajā sadaļā paredzēts digitālo prasmju attīstībai. Uzņēmumu digitalizācijai un inovācijām prasītais finansējums palielināts par 11,293 miljoniem eiro - līdz 125,143 miljoniem eiro.

Savukārt valsts pārvaldes digitālajai transformācijai prasītais finansējums pārstrādātajā plānā samazināts par 30 miljoniem eiro - līdz 128,862 miljoniem eiro.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.