Menu
 

Pirmie dati par Covid-19 inficēto personu sociālekonomisko portretu gaidāmi jūnija pirmajā pusē

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pirmie dati par Covid-19 inficēto personu sociālekonomisko portretu gaidāmi jūnija pirmajā pusē, informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

Aprīļa beigās Ministru kabinets vienojās par nosacījumiem, kā veidot ar Covid-19 inficēto personu detalizētāku sociālekonomisko portretu, šo uzdevumu uzdodot EM.

"Izpildot ministrijai doto uzdevumu, patlaban norit darbs pie datu apmaiņas līguma izstrādes - lai izveidotu Covid-19 inficēto personu detalizētāku sociālekonomisko portretu, jārada mehānisms drošam un ātram datu apmaiņas procesam. Vienlaikus jāpārbauda sistēmu saderība ar citiem valsts reģistriem," stāstīja Urpena.

Pēc viņas teiktā, plānots, ka tuvāko divu nedēļu laikā Centrālā statistikas pārvalde saņems pirmās datu kopas, sāks to apstrādi, un pirmie detalizētākie apkopotie statistikas dati būs pieejams attiecīgi vēl pēc vienas nedēļas - provizoriski jūnija pirmajā pusē vai vidū. Tālākajā periodā Covid-19 inficēto personu sociālekonomisko portrets tiks veidots reizi nedēļā.

Urpena atzina, ka datu apmaiņas rezultātā būs pieejama detalizētāka informācija par Covid-19 inficēto personu sadalījumu pa vecuma grupām, profesijām, nozarēm.

Aprīlī valdībā atbalstīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", paredzot kārtību, kādā tiek saņemta un apstrādāta informācija par peronu, kas inficējusies ar Covid-19.

Noteikumu grozījumu autora - Pārresoru koordinācijas centra (PKC) - pārstāvji skaidroja, ka patlaban netiek veidots ar Covid-19 inficēto personu detalizētāks sociālekonomiskais portretējums.

"Šīs personu grupas sociālekonomiskā portretējuma, balstoties uz valsts informācijas sistēmās jau pašlaik pieejamiem datiem par šīm personām un šo datu savstarpēju apvienošanu vienotā pseidonimizētā datu masīvā, izveide būtu nozīmīgs informācijas avots par Covid-19 izplatības ceļiem un personu inficēšanās iemesliem un tādējādi kalpotu kā svarīgs informācijas avots turpmākai lēmumu pieņemšanai par Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu īstenošanu," skaidroja PKC.

No noteikumu grozījumiem izriet, ka Centrālā statistikas pārvalde, balstoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) provizoriski reizi nedēļā iesniegtiem ar Covi-19 inficējušos personu personas kodiem, vārdiem un uzvārdiem, sasaista personas kodu un vārdu un uzvārdu ar statistikas pārvaldes rīcībā esošajiem Pilsonības un migrācijas pārvaldes Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmas, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Nodarbinātības valsts aģentūras datiem par šīm personām, kā arī tūlītēji nodrošina apvienoto datu pseidonimizēšanu un personu kodu, vārdu un uzvārdu dzēšanu.

Paredzams, ka izveidotajam pseidonomizētajam datu masīvam attālināti varēs piekļūt Ekonomikas ministrija (EM), SPKC un PKC šo datu analīzei.

Datu masīvā netiks iekļauti dati par personu veselību, bet gan personas datu iekļaušanas datums un sociālekonomiskie dati - personas dzimšanas gads, personas deklarētās dzīvesvietas adrese, personas laulātā un nepilngadīgo bērnu dzimšanas gadi un deklarētās dzīvesvietas adrese, personas darba vieta, tautsaimniecības nozare pēc NACE klasifikācijas, darba vietas adrese, amatu grupa, amats, personas bezdarbnieka vai pensionāra statuss.

EM veiks šo datu analīzi ne ilgāk kā divu kalendāro nedēļu laikā no datu saņemšanas brīža un sagatavoto informāciju regulāri iesniegs Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupai turpmākam darbam.

Noteikumu grozījumi arī paredz, ka Centrālā statistikas pārvalde personas kodus un personu vārdus un uzvārdus pēc datu apvienošanas un pseidonimizēšanas dzēsīs, bet pseidonimizētos datus par personu glabās un datu masīvu regulāri atjaunos, papildinot to ar jaunāko informāciju. Datu masīva papildināšana ar jauniem datiem notiek provizoriski reizi nedēļā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.