Menu
 

Jūrmalas Brīvdabas muzejā atjauno vēsturisko kuģi "Undīne"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs

Projekta "Jūrmalas brīvdabas muzeja infrastruktūras attīstība un zvejas kuģa atjaunošana" ietvaros tiek atjaunots vēsturiski nozīmīgs Jūrmalas Brīvdabas muzeja eksponāts – zvejas kuģis "Undīne". Līdz šim apmeklētājiem bija iespējams apskatīt kuģi tikai no ārpuses, bet pēc projekta realizācijas tas būs skatāms arī no iekšpuses. Projektu paredzēts pabeigt līdz šī gada 16.jūlijam.

Muzejā norāda, ka Barikāžu laikā, 1991.gada janvārī, kuģis "Undīne" kapteiņa Paula Gasiņa vadībā kopā ar vēl četriem kolhoza "Uzvara" kuģiem, aizsargāja Latvijas Televīzijas ēku Daugavā pie Zaķusalas.

Pēc biedrības "Rīgas kuģi" atzinuma, "Undīne" ir vienīgais šāda tipa zvejas kuģis Latvijā, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Projektā tika iekļauta arī jaunas nojumes projektēšana un izbūve muzeja unikālajiem krājuma priekšmetiem – burinieku vraku fragmentiem. Kopš 2011.gada Jūrmalas Brīvdabas muzeja ekspozīcijā apskatāmi unikāli zemūdens vēstures objekti: 17.-19.gadsimtā būvētu burinieku vraku fragmenti, kuri izskaloti pie Gaujas, Lielupes un Daugavas grīvām. Apjoma ziņā tā ir lielākā vraku kolekcija Latvijā. Jaunā nojume pasargās vrakus no nokrišņu tiešās iedarbības un nodrošinās to saglabāšanu un pieejamību apmeklētājiem.

Projektā iekļauta arī Jūrmalas Brīvdabas muzeja centrālā eksponāta Vecbulduru zvejnieka dzīvojamās mājas signalizācijas atjaunošana un modernizācija un tās pievienošana kopējai muzeja ugunsdrošības un apsardzes signalizācijas sistēmai. Muzeja centrālais eksponāts – Vecbulduru zvejnieka dzīvojamā māja celta 1882.gadā, muzeja teritorijā uzcelta 2006.gadā. Tajā atrodas gan ekspozīcija, gan muzeja krājuma un speciālistu darba telpa.

Projekta kopējās izmaksas ir 128 826,24 eiro – Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējums bija 90% jeb 107 092,47 eiro un Jūrmalas pilsētas domes līdzfinansējums ir 10% jeb 11 899,16 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.