Menu
 

Aptauja: Latvijā 42% autovadītāju pēdējā gada laikā ir veikuši riskantus apdzīšanas manevrus uz ceļa

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Valsts ceļi Foto - Latvijas Valsts ceļi

Latvijā 42% autovadītāju pēdējā gada laikā ir veikuši riskantus apdzīšanas manevrus uz ceļa, liecina pētījumu kompānijas "Snapshots" veiktā aptauja par automašīnu vadīšanas paradumiem un ceļu satiksmes drošību.

Tostarp lielākajai daļai no šiem šoferiem šāda situācija bijusi vienu līdz divas reizes gadā - tā atzīmējuši 36% aptaujāto, kamēr 6% sevi pieskaita pie regulāriem riskantu apdzīšanas manevru veicējiem. 

Aptaujā secināts, ka riskantu apdzīšanu piedzīvo ne tikai autovadītāji, bet arī pasažieri. Vairāk nekā trešdaļai jeb 35% iedzīvotāju, kuri ikdienā pārvietojas ar personīgo auto vai starppilsētu autobusiem kā pasažieri, ir gadījies būt transporta līdzeklī, kura vadītājs veic riskantu vai pārgalvīgu apdzīšanas manevru.

Vienlaikus 42% iedzīvotāju minējuši, ka personīgi pazīst vismaz vienu autovadītāju, kurš mēdz veikt pārgalvīgus un riskantus apdzīšanas manevrus uz ceļa. 

Pēc aptaujas datiem, iedzīvotāji vecumā līdz 30 gadiem riskantajās situācijās uz ceļa bijuši iesaistīti biežāk nekā pārējā sabiedrība, gan biežāk pašiem pie auto stūres veicot riskantus apdzīšanas manevrus (54%), gan līdzbraucēja statusā privātā automašīnā (53%).

VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) Komunikācijas daļā aģentūrai LETA norādīja, ka pārgalvīgu manevru, īpaši apdzīšanas, veikšana uz autoceļa ir viens no galvenajiem smago ceļu satiksmes negadījumu iemesliem. Pērn valsts autoceļu tīklā gāja bojā 96 cilvēki, no tiem 29 cilvēki gāja bojā sadursmēs. 

Lai pievērstu autobraucēju uzmanību riskantās apdzīšanas problēmai un aicinātu veikt tikai drošus, pārdomātus manevrus, LVC turpina pērn sākto satiksme drošības kampaņu "Neredzi ceļu? Neapdzen!".

Kampaņa tiek rīkota, pamatojoties uz Ceļu satiksmes drošības padomes lēmumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu informatīvi izglītojošo drošības kampaņu organizēšanai no apdrošināšanas līdzekļiem, ko apdrošinātāji ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu veikšanai ieskaita Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam atbilstoši Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam.

Aptaujā piedalījās 726 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptauja veikta no 2021.gada 7. līdz 12.jūnijam.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.