Menu
 

Foto: Ar nēģu gardumu baudīšanu, daudzveidīgiem koncertiem un izklaidēm nosvinēti Carnikavas Nēģu svētki Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Ar nēģu gardumu baudīšanu, daudzveidīgiem koncertiem un izklaidēm nosvinēti Carnikavas Nēģu svētki Carnikavas novada pašvaldība

Pagājušajā sestdien, 25. augustā, ar gastronomiskiem, sportiskiem un muzikāliem notikumiem nosvinēti XVII Nēģu svētki Carnikavā, kas šogad izskanējuši ar devīzi “Ķer nēģus un sapņus Carnikavā!”.

Visas dienas garumā norisinājās amatnieku tirgus, radošās darbnīcas un dažādu pazīstamu mūziķu uzstāšanās, izklaides un atrakcijas bērniem un pieaugušajiem. Notika nēģu ātrēšanas sacensības, ko pēdējos gados papildina arī nēģu suši ātrēšana. Svētkos jau par tradīciju kļuvusi nēģu kulinārijas meistarklase “Karaliskais nēģis”, ko šogad vadīja šefpavārs Reinis Čerņajevs. Viņš gatavoja sojā, ingverā, medū un laima sulā marinētus nēģus, kas tika pasniegti ar grauzdētu kaņepju svaigsiera mussu, viegli mazsālītu gurķi, graudu maizes drupinājumu un ceptu sīpolu kraukšķi, informē Carnikavas tautas nama “Ozolaine” vadītāja Alīse Vorobeja.

Dienas laikā ar vikingu un zvejnieku laivām varēja doties uz Gaujas ieteku jūrā, un pēc tradicionālās laivu parādes Gaujas krastā tika sagaidīts pats Nēģu karalis, kas ievadīja svētku gājienu.



Nēģu sezona Carnikavas zvejniekiem šīgada augustā iesākusies veiksmīgi, tāpēc nēģu cepējiem līdz pat vakara krēslai netrūka apaļmutnieku, ko likt krāsnī uz oglēm. Gardēži Carnikavas delikatesi varēja baudīt gan karstu tikko no krāsns, gan želejā un dažādās uzkodās, kā arī daudzi jo daudzi dabūja nogaršot gardo nēģu zupu. Lai baudītu virumu, kas, svētku galvenās saimnieces, novada domes priekšsēdētājas Daigas Jurēvicas uzraudzīts, 400 litru katlā vārījās kopš agra rīta, vajadzēja pacietīgi gaidīt rindā, jo gribētāju netrūka, norāda tautas nama vadītāja.

Svētku daudzveidīgo muzikālo programmu veidoja leģendārā grupa “Zodiac”, ar kuru kopā uzstājās pazīstamais vijolnieks, carnikavietis Raimonds Ozols, “Dagamba”, “Big Al & The Jokers”, “Latvian Voices”, “Tautumeitas”, “Nepieradinātā folka orķestris”, “Trio Trivium”, Marikas Šaripo un Evilenas Protektores kvartets, “Summer Knight Band”, pūtēju orķestris “Zelmeri Pro”, Nils Īle ar skaņu un ritma darbnīca un citi talantīgi izpildītāji.



Nēģu svētku sporta programmā šogad bija iekļauti: pludmales volejbols, strītbols, florbols, zolītes turnīrs, kā arī svētku dienā norisinājās Latvijas Atklātā veterānu čempionāta futbolā 40+ posms, vēsta A. Vorobeja.

Gaujmalas “Sapņu ostā” svētku viesiem bija iespēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās un meistarklasēs un atpūsties skaistā vietā pie Gaujas, savukārt “Sajūtu ostā” Carnikavas centrā jau kopš paša rīta valdīja rosība gan amatnieku tirdziņā, gan parkā, kur bija iekārtota plaša ēdināšanas zona, atrakcijas un dažādas izklaides, kurām, sākot no pulksten 12.00, pievienojās koncerti un notikumi uz parka estrādes skatuves.

Nēģu svētki ir vērienīgākie svētki Carnikavas novadā, kuri ik gadu tiek svinēti augustā, atzīmējot nēģu zvejas sezonas atklāšanu. Turklāt kopš 2015. gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Ar norādi “Carnikavas nēģi” marķē tikai Carnikavas novadā no 1. augusta līdz 1. februārim ar murdiem Gaujas lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos un pārstrādātos nēģus, ja tie ražoti Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Carnikavas nēģu specifika un garšas īpašības saistītas ar Carnikavas iedzīvotāju prasmēm nēģu ieguvē un pagatavošanā, kas mantotas no paaudzes paaudzē jau kopš XVII gs., skaidro A. Vorobeja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.