Menu
 

Valdības pieaicinātie eksperti neatbalsta vakcinācijas loterijas rīkošanu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Valdības pieaicinātie eksperti kritizē Ministru kabineta lēmumu rīkot vakcinācijas pret Covid-19 loteriju, jo tādējādi sabiedrības kopējā labuma jautājumi tiek risināti ar merkantiliem paņēmieniem.

Piektdien Ministru kabineta ārkārtas sēdes laikā Pārresoru koordinācijas centra pārstāvis Vladislavs Vesperis informēja par valdības piesaistītās akadēmiskās ekspertu grupas viedokli vakcinācijas loterijas jautājumā. Viņš norādīja, ka eksperti neatbalsta vakcinācijas loterijas rīkošanu, jo šāda pieeja pārliek jautājumu par sabiedrības saliedētību un kopējo labumu uz tirgus attiecībām un merkantiliem apsvērumiem.

Vesperis klāstīja, ka ekspertu ieskatā, šādas pieejas īstenošana var radīt līdzīgas situācijas nākotnē, kad, risinot sabiedriski svarīgus jautājumus, var tikt normalizēta pieeja, ka par sabiedrības solidaritāti un kopējo labumu ir jāmaksā.

Pēc Vespera teiktā, eksperti arī norāda, ka loterijas organizēšana liecina par esošo risinājumu neefektivitāti, turklāt piedāvāto risinājumu sabiedrība var uztvert kā valdības izmisuma soli, cenšoties sabiedrību pierunāt un uzpirkt vakcinēties. Eksperti aicināja valdību izvērtēt, vai loterijas organizēšana būtu atbalstāma un virzāma tālāk.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka par ekspertu pausto viedokli jau iepriekš valdībā diskutēts un valdība to ir ņēmusi vērā. Tajā pašā laikā ministrs uzsvēra, ka patlaban valsts rīcībā trūkst viena galvenā resursa - laika.

"Likmes, kas saistītas ar nepietiekamo Covid-19 vakcinācijas aptveri, ir augstas. Mums ir morāls, politisks un epidemioloģisks pienākums izmantot visus rīkus," uzsvēra Pavļuts, piebilstot, ka viņš piekrīt idejai par solidaritātes sajūtas sekmēšanu sabiedrībā, tomēr šis nav īstais brīdis, kad nodarboties ar sabiedrības audzināšanu.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē lēma nodot izskatīšanai Saeimā Veselības ministrijas (VM) sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro.

Kopējās loterijas rīkošanas izmaksas, kas tiks segtas no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", aplēstas 1,218 miljonu eiro apmērā. 299 995 eiro tiks piešķirti Latvijas Televīzijai par loterijas raidījuma producēšanu un atspoguļošanu, 98 000 eiro tiks piešķirti izlozes informācijas tehnoloģiju sistēmas izstrādei, 51 000 eiro - loterijas publicitātes kampaņai, bet 49 000 eiro - auditora pakalpojumiem.

VM skaidroja, ka Vakcinācijas loterijas likumprojekts izstrādāts, lai vakcinācijas kampaņas ietvaros ieviestu īstermiņa vakcinācijas loteriju personām, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti.

Vakcinācijas loteriju plānots organizēt 12 nedēļas iknedēļas izložu un noslēguma izlozes veidā, turklāt ir paredzēti vairāku veidu laimesti. Nedēļas izlozē katru nedēļu tiks izlozēti pieci dalībnieki - pa vienam no katra reģiona, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai, kuru starpā pēc nejaušības principa tiks izlozēti pieci naudas laimesti - 2500 eiro, 5000 eiro un 10?000 eiro vērtībā. Izloze notiks Latvijas Televīzijas programmā, kurā laimētājam ir jāpiedalās.

Tāpat katru nedēļu tiks izlozētas 150 naudas balvas, katra 100 eiro vērtībā. Papildus katru nedēļu tiks izlozēti pieci dalībnieki, kuri līdz vakcinācijas brīdim ir sasnieguši pilnus 60 gadus, kuri katrs saņem naudas laimestu 1000 eiro vērtībā.

Loterijas noslēgumā notiks lielā laimesta izloze, kurā tiks izlozēti pieci dalībnieki, pa vienam no katra reģiona, kuru starpā izlozēs piecus naudas laimestus - 15 000 eiro, 25 000 eiro, 100 000 eiro vērtībā.

Valdība lūgs Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.