Menu
 

Līga Rīga: Esmu pilsētniece ar mīlestību uz dabu sirdī Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto – no privātā arhīva Foto – no privātā arhīva

Pilnveidot sevi katru dienu, katru mirkli. Atrast laiku sev, iepazīt sevi un savas mājas. Šīs ir dažas no tām lietām, kuras savā ikdienā cenšas ieviest uzņēmēja Līga Rīga. Stāstu sērija “Ievērojami cilvēki Pierīgā” jau atkal ir devusies uz Rīgu, lai vairāk uzzinātu par jauno uzņēmēju un studenti Līgu. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar jauno uzņēmēju, lai vairāk uzzinātu par viņas ikdienu, mīļākajām atpūtas vietām, dzīvi pandēmijā un daudz ko citu.

Uzņēmēja, grafiskā dizainere un studente

Līga Rīga ir uzņēmēja, kura palīdzējusi tapt diviem dažādiem Latvijas zīmoliem – “Piparmētra”, kurš ir estētiska dizaina lietu zīmols, un “THATDAY”, kas savukārt ir funkcionāls menstruālā cikla apakšveļas zīmols. Kaut arī pēc profesijas Līga ir grafiskā dizainere, pati saka, ka uzņēmējas gēns nācis no vecmāmiņas. Uzņēmējas ikdiena paiet diezgan darbīgi – vadot divus uzņēmumus, kā arī paralēli mācoties maģistrantūrā Funkcionālā dizaina katedrā Latvijas Mākslas akadēmijā, lai savu tālāko darbību balstītu arī saturiski spēcīgā pieredzē.

Vienmēr būt kustībā jaunajai sievietei nav nekas svešs. “Es jau no mazotnes, cik sevi atceros, vienmēr esmu bijusi aktīva. Skolas laikā gāju mūzikas skolā, dejoju sporta dejas, katras brīvdienas bija konkursi, visu laiku treniņi, vēl citi pulciņi, koris. Pēc vidusskolas paralēli mācījos divās skolās, gāju uz treniņiem, dejoju un vēl man patika apmeklēt arī dažādas konferences, iedvesmas lekcijas,” – tā Līga.

Pilnvērtīgs miegs un atpūta kopā ar mīļajiem

Tomēr, lai arī cik aktīvs un enerģijas pilns būtu ikviens no mums, ik pa laikam ir nepieciešams atpūsties un veltīt laiku sev. Kā galveno komponentu savai ideālajai brīvdienai Līga nosauc iespēju kārtīgi izgulēties, jo pilnvērtīgs miegs ir ļoti svarīgs viņas pašsajūtai.

“Lēns rīts, kas iesākts ar Bībeli, iedod spēcīgu virzienu manai dienai – tas ir īpaši vērtīgi. Tad noteikti arī gards ēdiens ir tas, kas mani iepriecina, jo man ļoti patīk gatavot dažādus saldus un sāļus gardumus gan sev, gan līdzcilvēkiem. Brīvdienā man patīk apvienot atpūtu ar ko aktīvāku, tādēļ es noteikti ar mīļākajiem cilvēkiem daru kaut ko kopā – vai nu tā būtu jūras apciemošana, maza pastaiga ar pikniku, veikošana vai snovošana, vienkārši iedrošinošas sarunas vai spēļu vakars – jebkas, bet kopā! Vēl ideālas brīvdienas sastāvdaļas ir grāmatas lasīšana šūpuļtīklā, jaunu vietu iepazīšana, kāds ugunskurs ar mūziku un dziesmām!”  tā par savu ideālo brīvdienu stāsta jaunā uzņēmēja.

Mīlestība pret dabu

Runājot pati par sevi, sieviete stāsta, ka esot pilsētniece, kura mīl dabu. “Bieza migla, jūras viļņi, priežu meži, ikvakara saulrieti, augsti kalni, ziedu kupenas, zvaigžņu pilnas debesis – viss Dieva radītais liek manai sirdij mest prieka kūleņus. Vienmēr esmu dzīvojusi Rīgā, taču savas bērnības vasaras aizvadīju laukos, Latgalē pie vecvecākiem. Esmu tā paaudze, kura vēl paspēja izbaudīt dzīvi bez telefoniem, dzerot tikko slauktu pienu ar medus maizi, skraidot pakaļ skrienošiem sivēniem un palīdzot rakt jaunos kartupeļus, tādēļ darba duna manī mīt jau no mazotnes,” tā par savu mīlestību pret dabu stāsta Līga. 

Viss ir tepat līdzās

Līgas mājas ir Rīga, un, kā pati saka, dzīve tajā ir dažāda. “Diezgan steidzīga un skrienoša darbadienā, kad jādodas no vienas tikšanās uz otru un darbu darbi sakrājušies pamatīgā kaudzītē. Taču, ja apstājas pāri ikdienības aizām – te var izvēdināt sirdi mierpilnos saulrietos, meža pastaigās, Vecrīgas mazajos nostūros, paceļot acis uz logu rūtīm un jūgendstila tornīšiem. Rīgā nav jāmēro neskaitāmi kilometri no pilsētas steidzīguma līdz lauku brīvībai, jo te viss ir tepat. Tepat blakus ir tai pilnajai laimei vajadzīgais – īstās vietas, īstie cilvēki, īstas sajūtas. Jāspēj tikai satvert un pateikties.

Var teikt, ka esmu Rīgas patriote. Man patīk būt ceļā, doties ceļojumos, apskatīt un iepazīt citu valstu kultūru, kā arī izbraukāt mūsu pašu dzimteni, taču par visu labāk – man patīk atgriezties mājās, Rīgā, būt kopā ar savējiem un baudīt ikdienas priekus šeit un tagad.” Jaunajai sievietei patīk visa tuvums un pieejamība galvaspilsētā.

“Savulaik, kad dzīvoju Rīgas centrā, varēju ar riteni vai longbordu izbraukāt pāris minūtēs visu nepieciešamo. Tagad esmu pārcēlusies nedaudz tālākā Rīgas stūrītī un baudu dabas klātesamību ik dienu. Savā pagalmā dzeru brokastu tēju, lasu grāmatu, sauļojos, ēdu pašaudzētas ogas un priecājos par visiem mazajiem pumpuriem un izplaukušajiem ziediem. Arī ezeru tuvums un mežs mani iepriecina ikdienas pastaigās.”

Līgai tuva ir daba, iespēja doties garākos pārgājienos, ceļot pa Latviju un tālākām zemēm. “Rīgā patiesībā ir daudz skaistu vietu, kur izvējot domas un izstaigāt nemieru. Man īpaši pie sirds – Ķīpsalas arhitektūra, Ķengaraga promenāde, Daugavgrīvas jūra, Vecrīgas mazās ieliņas, Andrejsalas mols, Mežciema meži, Āgenskalna savdabīgums. Ja negribas doties pavisam ārpus Rīgas – tad šīs noteikti ir TOP vietas, uz kurām braucu pati un iesaku arī citiem noķert sava veida burvību katrā no tām,” – tā par dabu un atpūtu stāsta Līga.

Laiks, lai pilnveidotu sevi un radītu jaunas idejas

Pandēmijas laiks, pie kura katrs no mums ir adaptējies savā veidā, Līgai ir devis iespējas pilnveidoties un izmantot šo laiku sev. “Uzsāku maģistra studijas, kā arī kopā ar draudzeni uzņēmīgi izveidojām jaunu zīmolu “THATDAY”, kas, ticu, palīdzēs arvien vairāk sievietēm savas mēnešreizes padarīt ērtākas un dabai draudzīgākas. Ar šo uzņēmumu iestājāmies arī biznesa inkubatorā, kas papildus prasa laiku un uzmanību, bet ir ļoti vērtīgs pienesums jaunam zīmolam.

Šķiet, ka šajā vīrusu pārņemtajā laikā man izdevās pārskatīt savas dzīves stūrakmeņus un vēl dziļāk atgriezties pie vērtībām, kas paliks nemainīgas – katru dienu tiekties arvien tuvāk Radītājam, jo, lai arī kādas cīņas es piedzīvotu, ejot kopā ar Dievu, es zinu, ka man viss izdosies vēl labāk, nekā esmu izplānojusi – man vienkārši ir jāiet pilnīgā ticībā un drošā paļāvībā.

Protams, pārdomājot savu dzīves skatījumu, vīrusu ietekmi un trakās lietas, kas notiek apkārt, es iemācījos vēl vairāk pateikties par tādām it kā pašsaprotamām lietām kā, piemēram, “piecelties, elpot, izjust garšu un smaržu u. tml.”, jo katra mūsu elpa ir Dieva dāvana. katra jauna diena ir dāvana. Tāpēc ir svarīgi būt pateicīgam un novērtēt to, kas mums ikkatram dots, nevis salīdzināties ar kādu citu.

Tu nekad nezini, kad Tava dzīve beigsies, tāpēc esmu par to, ka ikdienības mirkļos nav jātaupa mīļi vārdi saviem līdzcilvēkiem un ka kvalitatīvi pavadīts laiks ir viena no skaistākajām dāvanām, ko varam dāvāt viens otram. Cilvēki ir jāmīl, jāsaudzē, jāiepriecina un jānovērtē – šodien, rīt un vienmēr,” tā par sevi pandēmijas laikā stāsta Līga.

Baudīt Latviju

Šo vasaru Līga vēlas izbaudīt pilnībā. Redzēt un piedzīvot katru mirkli. Būt šeit un tagad. “Ieraudzīt katru mazāko izplaukušo ziediņu, izstaigāt jaunas takas, saklausīt viļņu stāstus, sajust garšas, piedzīvot jaunas sajūtas, uzkrāt spēkus mācību sezonai, izjust katru mazāko ikdienas prieku – maksimāli daudz laika pavadot dabā, dodoties veikot, satiekot mīļos un rodot laiku sev un atpūtai. Jo ikdienas skrējienā bieži vien piemirstas par sevi, bet esmu pārliecinājusies, ka, ja Tavs trauciņš nav piepildīts pārpārēm, Tev nav ko dot tālāk citiem, tādēļ ir bezgala svarīgi neaizmirst sevi, atlikt laiku tikai sev un lietām, kas īpaši iepriecina manu dvēseli un uzlabo veselību. Pāri visam šajā vasarā vēlos – Raiņa vārdiem – “nenogrimt mazajos darbos un ikdienā nezaudēt zvaigznes”.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.