Menu
 

Pētniece: Valdībai būtu vairāk jākoncentrējas uz patvēruma meklētāju izmitināšanu un integrēšanu

  • Autors:  LETA
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Valdībai būtu vairāk jākoncentrējas uz patvēruma meklētāju izmitināšanu un integrēšanu, nevis viņu neielaišanu valstī, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja "Providus" pētniece migrācijas un patvēruma jomā Ieva Raubiško.

Viņas vērtējumā Valsts robežsardze bija pietiekami labi sagatavojusies nelikumīgu robežšķērsotāju pieplūdumam no Baltkrievijas puses, taču nepietiekama ir šādu personu izmitināšanas centru kapacitāte. Valdībai būtu jādomā, kā paplašināt patvēruma meklētāju izmitināšanas vietu kapacitāti tā, lai vienlaikus varētu uzņemt nevis dažus simtus, bet līdz pat pusotram tūkstotim patvēruma lūdzēju, norādīja pētniece.

Vaicāta, kā valdībai un atbildīgajām iestādēm būtu jārīkojas, lai gudri un laicīgi sagatavotos tuvākajiem mēnešiem, Raubiško atbildēja, ka būtu vairāk jākoncentrējas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu, izmitināšanu, vajadzību apzināšanu un integrēšanu, nevis uz "ļoti striktu, tūlītēju cilvēku neielaišanu vai potenciālu izraidīšanu pie iespējas".

Eksperte kritizēja Latvijas integrācijas politiku, norādot, ka šajā jomā valsts neiet līdzi laikam, kā rezultātā iekļaušanās un iedzīvošanās sabiedrībā Latvijā nonākušiem patvēruma meklētājiem ir ļoti smags process ne vien finansiālo apsvērumu, bet arī attieksmes dēļ. Viņa atzina, ka Latvijā nav ne tikai pietiekami koordinēta integrācijas atbalsta bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu, bet arī sabiedrība nav īpaši gatava šos cilvēkus pieņemt, tā vietā uztverot viņus kā draudu.

Raubiško akcentēja, ka dažus simtus bēgļu Latvijai vajadzētu būt spējīgai uzņemt un pienācīgi integrēt sabiedrībā. "Tas ir ļoti nenozīmīgs skaits, es nedomāju, ka mūsu iestādes nevarētu tikt galā ar šo cilvēku skaitu, bet, ja tas tiek uztverts kā drauds, tad ir ļoti grūti uz to paskatīties citādi - kā uz potenciālu ieguvumu. Es domāju, ka sabiedrības attieksme šeit iet roku rokā ar integrācijas politiku un viena otrai nepalīdz," rezumēja pētniece.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.