Menu
 

Divas trešdaļas darba ņēmēju saskata pozitīvus aspektus iespējā strādāt attālināti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

67% strādājošo pandēmijas laikā saskata virkni pozitīvo lietu un aspektu, savukārt 72% darba ņēmēju ir nosaukuši dažādas lietas, kas viņiem nepatīk vai pietrūkst savā ikdienas darbā Covid-19 pandēmijas situācijā, noskaidrots pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” veiktajā pētījumā.

Jautājums tika uzdots “atvērtā” veidā un aptaujātie varēja brīvi norādīt dažādus aspektus – gan pozitīvus, gan negatīvus. Lai arī jautājums tika formulēts tieši ikdienas darba dzīves kontekstā, raksturīgi, ka virkne lietu un aspektu, kas tika nosaukti, ir vispārēja rakstura. Tas apliecina, ka darba un personīgā dzīve, kā arī apkārtējā vide, ir saistītas lietas un savstarpēji būtiski ietekmē ne tikai viena otru, bet arī strādājošo kopējo apmierinātību un noskaņojumu, skaidro aptaujas rīkotāji.

No spontāni nosauktajiem aspektiem, kas saistīti ar darba vidi, salīdzinoši visbiežāk (22%) strādājošie norāda, ka viņiem pietrūkst tieša, personīga saskarsme, komunikācija ar kolēģiem, klientiem, citiem cilvēkiem. Šis aspekts salīdzinājumā ar pirms gada veikto pētījumu ir minēts biežāk, tas gada laikā ir kļuvis vēl būtiskāks.

Caurmērā biežāk tiešas saskarsmes trūkumu ir nosaukušas sievietes, vadītāji un augstākā līmeņa speciālisti, valsts pārvaldē, izglītības, finanšu un apdrošināšanas jomās strādājošie, kā arī lielo uzņēmumu darbinieki (250 un vairāk). Arī tie, kuri savu darba slodzi vērtē kā pārāk zemu un kuri pandēmijas situācijas laikā pilnībā vai daļēji ir pārgājuši uz darbu attālinātā režīmā.

6% strādājošo kā negatīvu aspektu min atalgojuma un ienākumu samazināšanos un 5% – darba slodzes palielināšanos. Pārējie minētie aspekti – pārlieku stingrie drošības ierobežojumi (masku un dezinfekcijas līdzekļu lietošana), pārvietošanās brīvības trūkums, kultūras, izklaides un sporta aktivitāšu trūkums, ierobežojumi publisko pakalpojumu izmantošanai, nav tik tiešā veidā saistīti ar ikdienas darbu, tomēr atstāj ietekmi arī uz apmierinātību ar to.

Aplūkojot aspektus, kas strādājošajiem patīk savā ikdienas darbā Covid-19 pandēmijas situācijā, atklājas, ka visbiežāk minētais pozitīvais aspekts ir iespēja strādāt attālināti, to ir norādījis gandrīz katrs piektais strādājošais (17%), pie tam šis rādītājs gada laikā ir būtiski palielinājies (no 7% uz 17%). Iespēju strādāt attālināti vairāk novērtē tieši vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti, strādājošie ar augstiem personīgajiem ienākumiem (1001 eiro un vairāk), valsts pārvaldē, kā arī finanšu un apdrošināšanas jomā strādājošie un rīdzinieki.

Katrs desmitais strādājošais (11%) Latvijā novērtē stabilitāti – to, ka vispār ir darbs un saglabājušies ienākumi, nav dīkstāves. Līdzīgs skaits aptaujāto kā pozitīvu aspektu ir minējuši arī elastīgu darba grafiku, iespēju plānot savu laiku un izvēlēties, kad un cik ilgi strādāt (10%).

Būtiski, ka 7% strādājošo Covid-19 apstākļos ļoti novērtē iespēju strādāt klusākos un mierīgākos apstākļos, kur fonā nenorit aktīva darba dzīve un “nerausta” kolēģi. Līdzīga tendence atklājas arī citos “Kantar” veiktajos pētījumos un liecina, ka privātās telpas trūkums drīzāk pazemina produktivitāti, norāda pētījumu un konsultāciju kompānijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.