Menu
 

Aptauja: Tuvāko piecu gadu laikā pieprasītākie būs informāciju tehnoloģiju speciālisti

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tuvāko piecu gadu laikā īpaši pieprasītas varētu būt trīs profesijas - informācijas tehnoloģiju speciālisti, mediķi un farmācijas jomā nodarbinātie, kā arī būvniecības nozares profesionāļi, liecina Biznesa augstskolas "Turības" jaunākā aptauja.

Jautājot respondentiem, kuras profesijas tuvāko piecu gadu laikā būs īpaši pieprasītas, visvairāk jeb 79% respondentu norādīja, ka informāciju tehnoloģiju speciālisti, savukārt 61% pauda, ka mediķi un farmācijā nodarbinātie. Savukārt būvniecības jomas speciālistus kā tuvākajā laikā pieprasītu profesiju norādīja 39% iedzīvotāju.

Iedzīvotāju aptaujā arī noskaidrots, ka 32% respondentu domā, ka pieprasīti tuvāko piecu gadu laikā būs arī inženierzinātņu speciālisti, bet 15% norādīja, ka arī juristi būs populāra profesija. 

Iepazīstoties ar rezultātiem padziļināti sezināts, ka informāciju tehnoloģiju speciālistu pieprasījumu gan sievietes, gan vīrieši norāda vienādi bieži, taču ievērojami atšķiras rezultāti par mediķu un farmācijā nodarbinātajiem, jo sievietes šīs profesijas izvēlējās 67% gadījumu, bet vīrieši tikai 53%. Pretēja situācija ir ar būvniecības jomā nodarbinātajiem, jo vīrieši to par perspektīvu uzskata 45%, bet sievietes tikai 34% gadījumu.

"Turības" rektors Aldis Baumanis atzīmēja, ka aptaujas rezultāti tieši atspoguļo publiskajā telpā valdošo viedokli, ko īpaši saasinājusi pandēmija. Viņš norādīja, ka informācijas tehnoloģijas kļūst arvien pieprasītākas, jo liela daļa komunikācijas no klātienes ir "pārceltas" un datoriem, tāpat arī biežāk iepērkamies internetā un tiešsaistes pakalpojumu nodrošināšana ir akūti nepieciešama, līdztekus arī notiek jaunu produktu izstrāde. 

Savukārt mediķu un farmaceitu pieprasījumu vēl vairāk saasināja Covid-19 situācija, ko plaši atspoguļoja mediji, radot iedzīvotājos sajūtu, ka speciālistu trūkums ir ievērojams, skaidroja augstskolas rektors.

Viņš piebilda, ka valsts izvēlētā politika, lai cīnītos ar pandēmijas sekām, novedusi arī pie tā, ka būvniecībā nodarbinātība turpina pieaugt, jo liela daļa Eiropas piešķirto līdzekļu tiek novirzīta tieši šim sektoram, radot ne tikai sava veida pārkaršanas riskus, bet arī speciālistu deficītu.

Biznesa augstskolas "Turība" pasūtīto iedzīvotāju aptauju veica pētījumu kompānija "Norstat" šā gada augusta sākumā. Tajā piedalījās vairāk nekā tūkstoš respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.