Menu
 

Junkers: EK ierosinās ES atteikties no periodiskās pulksteņu laika maiņas

  • Autors:  LETA/DPA
Junkers: EK ierosinās ES atteikties no periodiskās pulksteņu laika maiņas arhīvs

Eiropas Komisija (EK) piektdien ierosinās atteikties Eiropas Savienībā (ES) no periodiskās pārejas uz vasaras un ziemas laiku, paziņojis EK prezidents Žans Klods Junkers. "Mēs veicām aptauju, miljoniem atbildēja un uzskata, ka nākotnē vasaras laikam jābūt visu gadu, un tas arī notiks," intervijā Vācijas telekanālam ZDF pavēstīja Junkers.

"Es ieteikšu komisijai, ka, ja mēs vaicājam pilsoņiem, tad mums ir jādara tas, ko pilsoņi saka. "Mēs par to izlemsim šodien un pēc tam būs dalībvalstu un Eiropas Parlamenta kārta," sacīja Junkers.

EK ierosinājums par atteikšanos no laika maiņas būs jāapstiprina visām dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam.


Kā trešdien pavēstīja avoti EK, vairāk nekā 80% respondentu līdz šim visplašākajā ES pilsoņu aptaujā izteikušies par atteikšanos no periodiskās pulksteņu laika maiņas.

Aptaujā, kas tika veikta laikā no 4.jūlija līdz 16.augustam, piedalījušies aptuveni 4,6 miljoni pilsoņu, no kuriem trīs miljoni bijuši vācieši.

Vasaras laiks atsevišķās valstīs savulaik tika ieviests, pamatojot to ar enerģijas taupīšanu, taču kopš 2002.gada šī periodiskā pulksteņa laika grozīšana tika ieviesta kā vispārēja norma visā ES teritorijā.

Katru gadu visas ES dalībvalstis oktobra pēdējā svētdienā pagriež pulksteņu rādītājus stundu atpakaļ, bet marta pēdējā svētdienā - stundu uz priekšu.

Eiropas Parlaments (EP) februārī nāca klajā ar aicinājumu pārskatīt šo praksi, norādot, ka vasaras laikam, iespējams, ir negatīva ietekme uz cilvēku veselību.

Tie kas iebilst pret periodisko pulksteņa laika maiņu, norāda, ka pāreja uz vasaras laiku nesniedz solīto.

Kā liecina EK pētījums, enerģijas ietaupījums pulksteņa laika maiņas rezultātā ir niecīgs.

Tikmēr daudzi ES pilsoņi žēlojas, ka pulksteņa grozīšana rada viņiem miega problēmas, aizkaitinājumu un grūtības koncentrēties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.