Menu
 

Jansons: Viena cilvēka tiesības arī pandēmijā nevar prevalēt pār sabiedrības tiesībām uz veselību un dzīvību

  • Autors:  LETA
Foto - xtv.lv Foto - xtv.lv

Viena cilvēka tiesības un intereses arī Covid-19 pandēmijas laikā nevar prevalēt pār plašākas sabiedrības tiesībā uz veselību un dzīvību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" akcentēja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsarga birojā regulāri ienāk iedzīvotāju jautājumi un kritika par valstī īstenotajiem Covid-19 ierobežošanas pasākumiem. Jansons atzina, ka, piemēram, saistībā ar skolēnu testēšanu izglītības iestādēs parādās dažādas nekonsekvences un atkāpšanās no sākotnējā plāna, kas rada jautājumus sabiedrībā.

Jansons uzsvēra, ka valdībai ir pienākums īstenot tādus pasākumus, lai visi cilvēki varētu justies droši un netiktu apdraudēta veselības iestāžu kapacitāte. "Ja slimnīca kādā brīdī nonākt neapskaužamā situācijā, kad nevar nodrošināt visu pakalpojumu sniegšanu, tad parādās jautājums, kā nodrošināt cilvēku tiesības uz dzīvību," pauda tiesībsargs.

Tiesībsarga ieskatā varētu runāt par vakcinācijas pret Covid-19 pienākuma noteikšanu atsevišķām profesijām, kas ir ciešā kontaktā ar cilvēkiem. Viņš atgādināja, ka jau tagad ir virkne infekcijas slimību, vakcinācija pret kurām ar tiesību aktu spēku noteikta par obligātu.

"Jau tagad Darba aizsardzības likumā noteikts, ka darba devējam jānodrošina droša darba vide, proti, jānodrošina visi apstākļi, lai tā būtu droša," teica Jansons, uzsverot, ka visi esam atbildīgi par to, lai pēc iespējas drīzāk varētu dzīvot normālu dzīvi un izvairīties no tālākas Covid-19 izplatības.

Reaģējot uz gadījumiem, kad vienas Covid-19 inficētas personas dēļ pašizolācijā nonāk pat vairāki simti cilvēku, Jansons uzsvēra, ka no cilvēktiesību viedokļa jāsaprot, ka viena indivīda tiesības un intereses nevar prevalēt pār plašākas sabiedrības interesēm. Tāpēc valdībai jāpieņem diezgan nopietni mēri, lai neciestu pārējā sabiedrības daļa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.