Menu
 

Golubeva: ES varētu finansēt "Mucenieku" kapacitātes palielināšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Iespējams, Eiropas Komisija būtu gatava atbalstīt patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" kapacitātes palielināšanas finansēšanu no Eiropas Savienības līdzekļiem, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē pauda iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Viņa arī informēja, ka situācija "Muceniekos" ir stabila un ka attiecībā uz patvēruma meklētāju izmitināšanu tiek izskatīta arī iespēja par moduļu ēku izmantošanu izmitināšanas vajadzībām.

Atbildot uz Saeimas opozīcijas deputātu pieprasījumu par migrantu izmitināšanu Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļā "Dzintari", Golubeva rakstiskā atbildē komisijai norāda, ka "Dzintaros" netika izmitinātas personas, kas bija nelikumīgi šķērsojušas Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu pēc 5.augusta. Uz "Dzintariem" tika pārvietoti patvēruma meklētāji un personas ar jau piešķirto bēgļa vai alternatīvo statusu, kuras iepriekš tika izmitinātas "Muceniekos", kur bija sasniegts maksimāli iespējamais cilvēku skaits.

Saeimas deputāts Ralfs Nemiro komisijas sēdē vaicāja, vai Iekšlietu ministrija veic pārrunas ar Baltkrieviju par situācijas risinājumu tam, ka kaimiņvalsts iekšlietu jomas darbinieki cenšas Latvijā iestumt iekšā migrantus. Politiķis pieļāva, ka pašreizējā situācija varētu būt saistīta ar brīdi, kad Latvija esot izrādījusi necieņas žestu pret kaimiņvalsti.

Golubeva atbildēja, ka Baltkrievijas valdība šo hribrīdapdraudējumu Latvijai rada apzināti. Ministre atturējās komentēt ārlietu aspektus, bet uzsvēra, ka Baltkrievijā pie varas esošais Aleksandra Lukašenko režīms bija tas, ko aizsāka situāciju, piespiežot starptautisku lidmašīnas reisu nolaisties kaimiņvalstī.

Nemiro norādīja, ka nepieciešams kaut vai ar "sakostiem zobiem" kopīgi ar Baltkrievijas pusi sēsties pie sarunu galda, lai šajā situācijā rastu risinājumu.

Deputāts Edvīns Šnore (NA) vaicāja, cik cilvēkiem ir piemērota kriminālatbildība par nelegālu Latvijas robežas šķērsošanu. Golubeva norādīja, ka opozīcijas deputātu konkrētā statistika netika prasīta, taču vērsa uzmanību, ka ir divi mehānismi - viens ir personu aizturēšana, lai deportētu no Latvijas, bet otrs mehānisms ir pieeja, ka cilvēks paliek Latvijā, kamēr viņa lieta iziet visas tiesu instances.

Pieprasījumu komisija šodien noraidīja opozīcijas deputātu iesniegto pieprasījumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.