Menu
 

Aizsardzības ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus pārbaudīt gatavību krīzes situācijām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lai arī ārkārtas situācijas var būt dažādas, tās vieno veidi, kā tām sagatavoties. Uztraukums var izsist no sliedēm ikvienu, taču, ja esi gatavs un ir savs rīcības plāns, mieru saglabāt krīzes situācijā ir daudz vieglāk. Aizsardzības ministrija aicina ikvienu pārbaudīt savu sagatavotību, aizpildot testu 72.sargs.lv, lai gūtu priekšstatu par izaicinājumiem ārkārtas situācijās.

Ārkārtas jeb krīzes situāciju ierosinātāji var būt dažādi - dabas katastrofas (zemestrīces, plūdi, viesuļvētras, ugunsgrēki u.c.), pandēmijas, arī karadarbība, kā rezultātā var pazust elektrība, internets, mobilie sakari, var nestrādāt veikali, degvielas uzpildes stacijas un bankomāti. Ikdienas gaitās esam pieraduši, ka viss iepriekšminētais ir viegli pieejams, tāpēc iespējamai krīzes situācijai nepieciešams sagatavoties savlaicīgi, paredzot konkrētu, pārdomātu, saprātīgu un mierīgu rīcības plānu, lai šādos apstākļos neļautos mirkļa impulsiem, skaidro ministrijas pārstāvji.

Sagatavotības nozīmi ārkārtas situācijām skaidro aizsardzības ministrs Artis Pabriks: "Aizsardzības ministrijas veidotais tests kalpo kā izklaidējoši informatīvs ceļš gan pie skolēna, gan viņa vecāka un visas sabiedrības kopumā. Viens no testa mērķiem ir novērtēt esošās zināšanas ārkārtas situācijas pārvarēšanā, otrs - aicināt ikvienu izlasīt bukletā esošo informāciju, pārrunāt to ar saviem bērniem vai vecākiem. Šo materiālu mērķis nav viest trauksmi sabiedrībā, gatavojoties krīzes situācijai, bet gan izglītot - jo vairāk mēs zinām, jo labāk spējam analizēt savus lēmumus un esam mierīgāki brīdī, kad šīs zināšanas var nākties pielietot."

Testu veido 10 jautājumi, uz kuriem atbildes var meklēt Aizsardzības ministrijas sagatavotajā informatīvajā bukletā "Kā rīkoties krīzes gadījumā". Informatīvajā bukletā ikviens var atrast informāciju par sagaidāmo rīcību pirmajās 72 stundās un ieteikumus, kā sagatavoties krīzes situācijām, un tas ir digitāli pieejams aizsardzības nozares ziņu portālā "Sargs.lv".

Lai veicinātu Latvijas sabiedrības zināšanas par rīcību krīzes situācijās, kā arī sekmētu ieinteresētību visaptverošas valsts aizsardzības jautājumos, Aizsardzības ministrija uzsākusi informatīvo kampaņu "Mierīgs, jo gatavs". Tās laikā plānots aktualizēt dažādus ar krīzes situācijām saistītus jautājumus, to skaitā arī konceptu "72 stundas", vēsta ministrijas pārstāvji. 

Kampaņas ietvaros īpašu uzmanību plānots pievērst bērnu un jauniešu auditorijai, kas jau pastarpināti tiek iepazīstināta ar valsts drošības jautājumiem, bet no 2024.gada apgūs valsts aizsardzības mācību vispārējās izglītības ieguves laikā. Vairāk informācijas par kampaņu, rīcību krīzes situācijās, kā arī iesaisti valsts aizsardzības attīstībā iespējams atrast aizsardzības nozares ziņu portālā www.sargs.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.