Menu
 

Sabiedriskajā transportā nepiešķirs atlaides pasažieriem bez Covid-19 sertifikāta (papildināta)

  • Autors:  LETA/Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com, infografika - Satiksmes ministrija Foto - pixabay.com, infografika - Satiksmes ministrija

Sabiedriskā transporta uzņēmumi, kas saņem dotāciju no pašvaldības par pilngadīgu personu pārvadāšanu ar atlaidi, no 25.oktobra nevarēs piešķirt atlaidi cilvēkiem bez Covid-19 sertifikāta, otrdien nolēma valdība.

Vienlaikus pieņemtie grozījumi nenosaka izmaiņas pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos saskaņā ar Ministru kabineta 2021.gada 22.jūnija noteikumiem Nr.414 “Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi”. Piemēram, I un II grupas invalīdi, politiski represētie, daudzbērnu ģimenes u.c. noteikumos noteiktās pasažieru kategorijas saņems braukšanas atlaides tāpat kā līdz šim, precizēja Satiksmes ministrijā.

Joprojām spēkā paliek iepriekš noteiktie drošības pasākumi par regulāru transportlīdzekļa dezinfekciju un salona vēdināšanu, atverot lūkas. Savukārt pasažieriem paliek spēkā obligāta prasība brauciena laikā lietot sejas maskas.

Veselības ministrijā (VM) norāda, ka pašlaik sabiedriskā transporta izmantošana ir saistīta ar augstu Covid-19 izplatības risku. Tomēr, saglabājoties cilvēku mobilitātei, nav iespējams mazināt sabiedriskā transporta noslogojumu.

Ministrijā skaidro, ka sabiedriskajā transportā, pulcējoties lielam skaitam cilvēku, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, pret šo slimību neaizsargāti pasažieri ir pakļauti augstam riskam saslimt ar smagu slimības formu vai pat nomirt Covid-19 komplikāciju dēļ. Tādēļ ir nepieciešams mazināt cilvēku, kas nav pilnībā vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, pārvietošanos ar sabiedrisko transportu.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji no Nacionālā veselības dienesta saņems personificētu informāciju par katru personu, kam pienākas sabiedriskā transporta izmantošanas atlaides, lai varētu identificēt, vai personai ir derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Pamatojoties uz šo informāciju uzņēmums lems par atlaižu piemērošanu.

Tāpat ar šiem grozījumiem tiek veikts tehnisks precizējums, nosakot, ka pirms veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas Covid-19 testu nevakcinētās vai nepārslimojušās personas var veikt tikai tādā gadījumā, ja tas ir noteikts Slimību profilakses un kontroles centra algoritmā.

Kā skaidro VM, šobrīd noteikumi paredz, ka lēmumu par vakcinācijas atlikšanu pieņem klīniskās universitātes slimnīcu speciālistu konsīlijs. Taču objektīvs pamats vakcinācijas atlikšanai, pēc ministrijā paustā, ir tikai atsevišķu, smagu imūnsupresiju izraisošu slimību gadījumā vai tādu slimību gadījumā, kad saņemtās ārstēšanas dēļ vakcinācija nav efektīva un organismā neveidojas antivielas, tādēļ vakcinācija ir jāatliek uz laiku, kamēr ir panākta veselības stāvokļa stabilizācija. Šādos gadījumos lēmumu pieņemšana par vakcinācijas atlikšanu esot vienkārša un pēc konkrētiem kritērijiem, tādēļ ne vienmēr šādu lēmumu pieņemšanai ir nepieciešams konsīlijs, norāda VM.

(papildināta ar 2.-3.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.