Menu
 

Pētījums: Cilvēki rūpīgi ievēro mājsēdi vai arī devušies ārpus pilsētām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Majsēdes laikā vismazāk pārvietojas Rīgā dzīvojošie cilvēki, liecina IKT pakalpojumu sniedzēja “Bite” analīze par iedzīvotāju mobilitāti “lokdauna” laikā, kas ieviests kopš 21.oktobra. Tas var nozīmēt, ka galvaspilsētas iedzīvotāji rūpīgi ievēro mājsēdi vai arī ir gatavojušies tai savlaicīgi un izbraukuši no Rīgas jau pirms tās ieviešanas, dodoties, piemēram, uz lauku mājām, skaidro pētījuma autori.

Kopumā arī citās Latvijas daļās redzams, ka cilvēku pārvietošanās ir ievērojami samazinājusies līdz ar strikto ierobežojumu ieviešanu. Vienlaikus mobilā interneta patēriņš “Bite” tīklā, salīdzinot ar laiku pirms “lokdauna”, ir audzis par 10%.

Novērojams arī, ka samazinājusies cilvēku pārvietošanās plūsma pa A klases šosejām, visās lielajās Latvijas pilsētās, kā arī 100 km rādiusā ap Rīgu.

Savukārt, aplūkojot mobilā interneta patēriņa datus ārpus Latvijas, redzams, ka cilvēki arī ceļo, iespējams, daļu “lokdauna” pavadot Latvijā, un daļu – ārzemēs. Proti, mobilo datu apjoms, ko “Bite” klienti viesabonēšanā patērējuši oktobrī, salīdzinot ar septembri, ir palielinājies par aptuveni 11%. Būtiski, ka patērēto datu apjoma pieaugums, ko cilvēki izmanto Latvijā un ārpus tās, ir līdzīgs.

“Paraugoties, kādiem mērķiem mobilie dati tiek izmantoti visvairāk, redzam, ka paaugstinājusies dažādu video platformu, saziņas un sociālo mediju lietotņu izmantošana, piemēram, “Zoom”, “Facebook”, “WhatsApp” u.c. Turpretim izteikti samazinājusies mobilo lietotņu “Waze” un “Google Maps” lietošana – attiecīgi par 17% un 15%. Arī šī tendence apliecina, ka cilvēki pārvietojas ievērojami mazāk, jo gan viena, gan otra lietotne tiek izmantota navigācijas mērķiem,” petījuma datus komentējusi “Bite” Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.