Menu
 

Piekļuvi azartspēlēm brīvprātīgi sev lieguši vairāk nekā 16 200 Latvijas iedzīvotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šobrīd vairāk nekā 16 200 Latvijas iedzīvotāju ir brīvprātīgi lieguši sev piekļuvi azartspēlēm un interaktīvajām izlozēm, reģistrējoties Pašatteikušos personu reģistrā. Divu gadu laikā kopš tā darbības sākuma reģistrā iekļautas 22 872 personas, no tām 6642 lieguma termiņš pašlaik ir beidzies. Kā informēja Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā, 96% reģistrā iekļauto personu ir vīrieši, 61% no tiem – vecuma grupā no 20 līdz 36 gadiem.

2019.gadā publicētajā Veselības ministrijas pētījumā konstatēts, ka 79 000 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir nosliece uz azartspēļu atkarību, bet 16 000 šī problēma varētu būt smagākā pakāpē.

Lai aizsargātu sabiedrības intereses un fizisko personu tiesības atturēties no pārmērīgas tieksmes uz azartspēļu un interaktīvo azartspēļu spēlēšanu vai piedalīšanos interaktīvajās izlozēs, Latvijā kopš 2020. gada Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas pārziņā darbojas visaptverošs Pašatteikušos personu reģistrs – rīks, kas pasargā no azartspēļu atkarības riska. Latvija ir viena no 16 Eiropas Savienības valstīm, kur pieejams šāds atbalsta mehānisms.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā bez maksas tiek nodrošinātas sertificēta psihologa konsultācijas azartspēļu spēlētājiem, lai mazinātu risku, ka azartspēļu spēlēšana pāriet pārmērīgā tieksmē un var izraisīt atkarību. Individuālas un grupu konsultācijas pieejamas arī azartspēļu atkarīgo tuviniekiem. 2020. gadā sniegtas 304 sertificēta psihologa konsultācijas, kā arī nodrošinātas 249 konsultatīvas sarunas ar spēlētājiem, saņemot iesniegumu par iekļaušanos Pašatteikušos personu reģistrā, tāpat arī organizētas desmit atbalsta grupas spēlētājiem.

"Pašatteikušos personu reģistra mērķis ir aizsargāt sabiedrības intereses un fizisko personu tiesības atturēties no pārmērīgas tieksmes uz azartspēļu, tai skaitā interaktīvo azartspēļu, spēlēšanu vai piedalīšanos interaktīvajās izlozēs. Dalība reģistrā ir brīvprātīga, pēc personas lūguma un minimālais lieguma termiņš ir 12 mēneši. Divu gadu laikā kopš reģistra darbības uzsākšanas ir sasniegts nozīmīgs rezultāts – pēc pašu lūguma tajā iekļauta lielākā daļa azartspēļu riskam pakļauto personu. Tomēr ir jāņem vērā, ka tas ir pirmais solis atkarības ārstēšanā – pēc apstāšanās spēlētājam ir jāsaņem psiholoģiskais atbalsts un jāturpina darbs atkarības mazināšanai," izteikusies Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne.

Iedzīvotājiem ir iespēja pieteikties Inspekcijas psihologa konsultācijām, zvanot pa tālruni 67504966 vai e-pastā: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Tāpat azartspēļu atkarīgajiem un viņu tuviniekiem ir pieejams Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" atbalsta tālrunis 29323202, kas darbojas ar Latvijas Spēļu biznesa asociācijas atbalstu. Tā darbalaiks ir katru dienu no plkst. 12.00 līdz 20.00 un tuvākā pusgada laikā papildus divas reizes mēnesī būs pieejamas speciālistu – narkologu, psihiatru un psihoterapeitu – konsultācijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.