Menu
 

Attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēma šogad Pierīgā fiksējusi vairāk nekā 20 meža ugunsgrēku

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Valsts meža dienests Ilustrācija - Valsts meža dienests

Šogad Valsts meža dienests (VMD) uzsāka īstenot pilotprojektu attālinātās ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas ieviešanai. 12 ugunsnovērošanas torņiem uzstādīja novērošanas kameras, kas spēj identificēt sadūmojumu līdz pat 15 km attālumā, norādot vietas koordinātas. Sistēma kopš tās darbības sākuma šī gada pavasarī Pierīgā pirmā ir atklājusi vairāk nekā 20 meža ugunsgrēku un sevi pierādījusi, kā pietiekami efektīvu ugunsgrēku fiksēšanas jomā, informēja VMD.

Meža ugunsapsardzība ir organizēta tā, lai pēc iespējas ātrāk atklātu un ierobežotu meža ugunsgrēkus visos mežos neatkarīgi no īpašuma veida un piederības. Šī uzdevuma sekmīgais veikšanai pa visu Latvijas teritoriju ir izveidots meža ugunsnovērošanas torņu un meža ugunsdzēsības staciju tīkls.

Mēģinājumi ieviest attālinātu meža ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmu ir bijuši jau 21. gs. sākumā, tomēr gaidītais rezultāts toreiz netika sasniegts. Atkārtoti ideja par šādas sistēmas ieviešanas pilotprojektu VMD ekspertiem radās 2017. gadā.

 Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansiālu atbalstu tika izsludināts iepirkums attālinātas ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas ieviešanai. Tiesības sistēmas izveidošanai, uzstādīšanai un apkalpošanai iepirkuma konkursa noteiktajā kārtībā ieguva uzņēmums SIA “DATI Group”.

Sistēmas galvenais mērķis ir ātrāka un precīzāka ugunsgrēka vietas identificēšana, kas samazinās izdegušās meža platības. No torņiem saņemto informāciju analizē sistēmas operatīvajā vadības centrā Inčukalna meža ugunsdzēsības stacijā.

VMD pavēstīja, ka pilotprojektu “Attālinātas ugunsgrēku atklāšanas un novērošanas sistēmas ieviešana” īstenos līdz 2026. gada martam, tā līguma kopējā summa ir 1 153 762,84 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.