Menu
 

Tiesībsargs saņēmis iedzīvotāju sūdzības par ierobežotu piekļuvi bankomātiem lielajos tirdzniecības centros

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tiesībsargs Juris Jansons saņēmis sūdzības no iedzīvotājiem, kuriem nav Covid-19 sertifikāts, par ierobežotu piekļuvi lielajos tirdzniecības centros izvietotajiem bankomātiem.

Ministru kabineta (MK) šī gada 9.oktobra rīkojums "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" nosaka, ka tirdzniecības centri, kuru kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība ir lielāka par 1500 kvadrātmetriem, var sniegt tirdzniecības pakalpojumus tikai epidemioloģiski drošā vidē. Attiecīgi iedzīvotāji bez derīgiem Covid-19 sertifikātiem nevar piekļūt skaidras naudas izņemšanas pakalpojumam - bankomātam.

Jansons ir novērojis, ka nereti apdzīvotās vietās pieejamie bankomāti ir izvietoti tikai lielajos tirdzniecības centros, nav kredītiestādes filiāles, vai ir jāgaida vairākas dienas, lai izņemtu naudu kredītiestādes filiālē klātienē. Iedzīvotājiem ir ierobežotas iespējas veikt ikdienas norēķinus, jo ne vienmēr ir iespējams samaksāt par preci vai pakalpojumu bezskaidra norēķina veidā.

Tiesībsargs aicina MK izvērtēt nepieciešamību veikt pasākumus, lai nodrošinātu nevakcinētiem iedzīvotājiem iespēju piekļūt lielo tirdzniecības centru telpās izvietotajiem bankomātiem. Tāpat, viņaprāt, šāds ierobežojums rada nesamērīgu tiesību uz īpašumu ierobežojumu, kā arī nonāk pretrunā ar rīkojumu "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", kas noteic, ka finanšu pakalpojumus var saņemt bez Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas.

Papildus tiesībsargs aicina izvērtēt, vai kādā apdzīvotā vietā netiek nesamērīgi ierobežota arī iedzīvotāju piekļuve citiem būtiskiem pakalpojumiem, piemēram, zāļu iegādei, piekļuve ģimenes ārstu praksēm, telekomunikāciju pakalpojumiem. Īpaši tas attiecināms uz teritorijām, kur šādi pakalpojumi ir pieejami tikai lielajos tirdzniecības centros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.