Menu
 

Aptauja: 55% Latvijas iedzīvotāju nespētu atpazīt cilvēku ar pašnāvnieciskām tieksmēm

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas iedzīvotāju nespētu atpazīt cilvēku ar pašnāvnieciskām tieksmēm, secināts VAS "Latvijas dzelzceļa" veiktajā aptaujā.

Vienlaikus, salīdzinot ar pagājušo gadu, šis rādītājs samazinājies par četriem procentpunktiem - pērn veiktajā aptaujā to, ka nespētu atpazīt cilvēku ar pašnāvnieciskām tieksmēm, atzinuši 59% respondentu.

Aptaujā arī noskaidrots, ka tikai 12% aptaujāto spēj ar saviem līdzcilvēkiem regulāri runāt par mentālo veselību. Savukārt 29% ir gatavi par to runāt tikai tad, ja noticis kas ārkārtīgi svarīgs. Kā norāda aptaujas veicēji, šis procents ir ļoti mazs, ņemot vērā, ka tikai 11% respondentu var apgalvot, ka viņu mentālā veselība ir ļoti laba. Šo skaitļu atspoguļojums liecina, ka sabiedrības kopējā mentālā veselība ir viduvēja un par to ir nepieciešams runāt biežāk.

Šogad nedaudz palielinājies arī to iedzīvotāju proporcija, kuri būtu gatavi palīdzēt cilvēkiem, kuru mentālais veselības stāvoklis līdzcilvēkiem rada bažas. Proti, pagājušajā gadā veiktās socioloģiskās dati liecināja, ka 57% aptaujāto būtu gatavi piedāvāt palīdzību, taču šajā gadā šis rādītājs ir jau 60%.

Tai pat laikā tikai 35% respondentu norādījuši, ka visticamāk zina, kā rīkoties, ja rodas aizdomas par to, ka cilvēkam ir pašnāvnieciskas tieksmes. Tomēr 67% aptaujāto iedrošinātu cilvēku meklēt palīdzību un vērsties pie speciālista.

Aptaujas veicēji arī norāda - lai gan pēdējo gadu laikā situācija ir būtiski uzlabojusies, iespējams, ka viens no iemesliem cilvēku neziņai par to, kā rīkoties un kur meklēt palīdzību, kad tāda vajadzīga, ir tas, ka par to netiek pietiekoši runāts. Piemēram, tikai 6% respondentu uzskata, ka pašlaik sabiedrībā un medijos par mentālo veselību, tās problēmām un to skaitā pašnāvnieciskām tieksmēm tiek runāts pietiekoši daudz.

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par šo tematu, "Latvijas dzelzceļš" otro gadu kopā ar nozares ekspertiem pievērš sabiedrības uzmanību šai tēmai. Tostarp trešdien plkst.18 TV personības Kristīnes Garklāvas "Instagram" kontā notiks tiešraides saruna kopā ar klīnisko psiholoģi, psihoterapeiti un Latvijas Universitātes asociēto profesori Ievu Biti par mentālo veselību, pašnāvību riska atpazīšanu un veidiem, kā par šo tematu runāt ar saviem līdzcilvēkiem.

Savukārt biedrība "Ogle" kopā ar krīžu un konsultāciju centru "Skalbes" ir apkopojusi visus resursus, kur ikviens, kam rodas tāda nepieciešamība, var meklēt atbalstu krīzes situācijās. Sarakstu ar kontaktiem iespējams atrast vietnē "oglefest.lv".

"Latvijas dzelzceļš" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktajā socioloģiskajā aptaujā piedalījās 1002 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 72 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.