Menu
 

Antigēnu paštestus skolām, sociālās aprūpes centriem un citām valsts iestādēm plānots piegādāt līdz 17.decembrim

  • Autors:  LETA
Foto - sargs.lv Foto - sargs.lv

Antigēnu paštestu pirmo partiju Latvijas skolām, sociālās aprūpes centriem un citām valsts iestādēm plānots piegādāt līdz 17.decembrim.

Aizsardzības ministrija (AM) un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) ir izstrādājuši plānu, lai izglītības iestādēm visā Latvijā piegādātu antigēnu testus līdz 17.decembrim, informēja AM.

Pamatojoties uz skolēnu skaitu, testi skolām tiks piegādāti tādā apjomā, lai to daudzums būtu pietiekams turpmākajām četrām nedēļām. Vienlaikus testi tiks izdalīti arī visiem sociālās aprūpes centriem un pārējām valsts iestādēm, taču apgādes procesā izglītības iestādes tiks nodrošinātas prioritārā kārtībā.

Testus Rīgas vispārizglītojošās skolās nogādās NBS. Rīgas bērnudārzu darbiniekiem testu izdali koordinēs Rīgas Civilās aizsardzības komisija. Testu izdali Rīgā izvietotajām valsts profesionālās izglītības skolām koordinēs IZM, kā arī Kultūras ministrija atbilstoši to piederībai.

NBS nogādās testus atbildīgajiem reģionālajiem koordinatoriem attiecīgajās pašvaldības Civilās aizsardzības komisijās, kuri tālāk nodrošinās testu piegādes savā atbildības teritorijā esošajām izglītības iestādēm.

Skolas reģionos testus saņems no atbildīgajiem vietējo pašvaldību Civilās aizsardzības komisijas reģionālajiem koordinatoriem, kuriem tos nogādās NBS.

AM aicina visas izglītības iestādes savlaicīgi sazināties ar saviem atbildīgajiem reģionālajiem apgādes koordinatoriem, lai vienotos par antigēnu testu saņemšanu. Neskaidrību gadījumā iestējams vērsties VUGD, sazinoties ar Irinu Mētru pa tālruni 67075930 vai e-pastu "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.".

Testu piegādes laiks skolām noteikts, ņemot vērā testu piegādes laiku Valsts aizsardzības un loģistikas iepirkumu centram (VALIC), to kvalitātes pārbaudi, kā arī skaita atbilstību noteiktajam apjomam.

Piegādāto antigēnu testu skaita un kvalitātes pārbaudi veiks VALIC sadarbībā ar atbildīgajām valsts institūcijām. Tikai pēc tam, kad būs saņemts apstiprinājums, ka testi atbilst prasītajiem kvalitātes standartiem, tiks sākta to izvadāšana un nodošana izglītības iestādēm un citām publiskā sektora iestādēm.

Jau ziņots, ka VALIC pirmo līgumu par Covid-19 antigēnu paštestu piegādi ir noslēdzis ar "Brief", par vienu testēšanas komplektu maksājot 1,04 eiro, kas bija summa, kas tika iesniegta sākotnējās sarunu procedūras laikā. Līguma kopējā summa par četriem miljoniem paštestu ir 4,16 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Prece uzņēmumam jāpiegādā līdz 10.decembrim, taču patlaban vēl prece nav saņemta, aģentūra LETA noskaidroja AM.

Novembra izskaņā pirmo līgumu par šo testu piegādi bija plānots slēgt ar citu komersantu - "Ekspress laboratoriju", kas solījās testus piegādāt par 0,75 eiro, taču uzņēmums no līguma slēgšanas atteicās, jo neesot spējis testus piegādāt solītajā termiņā. Līdz ar to pašlaik pirmā iepirkuma izmaksas ir pieaugušas no 3 līdz 4,16 miljoniem eiro.

Valdības sākotnēji pieņemtais regulējums paredzēja, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būtu jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus, taču vēlāk lēmums tika mainīts un noteikts, ka darbinieku Covid-19 testēšana ar ātrajiem testiem būs brīvprātīga.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Brief" reģistrēts 2015.gada oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Ildze Voita. 2020.gadā uzņēmums strādāja ar 6,048 miljonu eiro apgrozījumu un 683 024 eiro peļņu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.