Menu
 

Aptauja: katrs trešais labprāt ziedotu, bet nav skaidras naudas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

80 % iedzīvotāju labprāt ziedo labdarībai, tomēr labdarības organizācijas potenciāli palaiž garām vērā ņemamu ziedojumu apmēru, jo katrs trešais iedzīvotājs Latvijā atzīst, ka labprāt ziedotu, bet nevar to izdarīt, jo makā nav skaidras naudas, savukārt iespējas uz vietas veikt ziedojumu digitāli netiek piedāvātas, noskaidrots “Citadeles” un “Norstat” novembrī veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Latvijā 33 % iedzīvotāju regulāri saskaras ar šādu situāciju, savukārt pārējās Baltijas valstīs šī problemātika ir vēl izplatītāka – 40 % iedzīvotāju Lietuvā un 45 % Igaunijā regulāri nenoziedo, jo nav pieejama skaidra nauda, liecina aptauja.

Visbiežāk skaidras naudas makā nav, bet vēlme ziedot ir Rīgas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 39 gadiem, secināts aptaujā.

Latvijā 40 % iedzīvotāju ziedo labdarībai  elektroniski – no mājām ar bankas pārskaitījumu internetbankā vai uz vietas, maksājot ar bankas karti, telefonu utt. No tiem, kas ziedo labdarībai, 33 % iedzīvotāju norāda, ka ziedojumu veic galvenokārt skaidrā naudā, 26 % – mājās ar bankas pārskaitījumu un vēl 14 %, ziedojot uz vietas elektroniski.

Kopumā tikai 20 % iedzīvotāju aptaujā norādījuši, ka labdarībai neziedo.

“Ziema un sevišķi gada nogale tradicionāli ir laiks, kad iedzīvotāji labprāt atsaucas aicinājumiem ziedot un palīdzēt citiem. Mums visiem ir dinamiska ikdiena, tāpēc vislielākā atsaucība ir, ja noziedot var uzreiz, ātri un ērti, jo, mājās aizejot, reti kurš atceras vai speciāli meklē organizāciju mājaslapas un citas ziedošanas iespējas,” uzskata “Citadeles” privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

“Redzam, ka mūsdienās 25 % Latvijas jauniešu jeb cilvēki vecumā līdz 30 gadiem jau ir atteikušies no skaidras naudas savā ikdienā, un šādiem sabiedrības paradumiem jeb pakāpeniskai pārejai uz elektroniskiem norēķiniem jāpielāgojas arī labdarības organizācijām, ja tās vēlas maksimāli efektīvi pildīt savu misiju. Tā ir neizmantotā iespēja saņemt plašāku atbalstu un ziedojumus, jo skaidru naudu vienmēr maciņos tur tikai neliela daļa sabiedrības – visbiežāk tie ir iedzīvotāji pirms pensijas vecumā.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.