Menu
 

"Latvijas dzelzceļš" pakāpeniski atteiksies no pārbrauktuvju kontroles klātienē

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ieviesis pārbrauktuvju centru, no kura attālināti tiks uzraudzītas dzelzceļa pārbrauktuves visā Latvijas teritorijā, un pakāpeniski atteiksies no pārbrauktuvju kontroles klātienē, informēja LDz pārstāvji.

Šis ir pirmais šāda veida pārbrauktuvju centrs Baltijā un tajā būs iespējams vienlaikus apkalpot līdz 24 pārbrauktuvēm.

Līdz ar šī centra darbības uzsākšanu, LDz pakāpeniski atteiksies no pārbrauktuvju fiziskās kontroles, kad pie pārbrauktuvēm pastāvīgi uzturas dežurējošais personāls. Pārbrauktuvju centrā viens dežurants varēs apkalpot līdz sešām pārbrauktuvēm vienlaikus, tādējādi ar tehnoloģiju palīdzību tiks optimizēti resursi un uzlabosies darba apstākļi.

LDz valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs norāda, ka līdz ar pastāvīgu dzelzceļa infrastruktūras modernizāciju un tās drošības veicināšanu, LDz uzmanības centrā jau divus gadus ir arī visu tehnoloģisko procesu pārskatīšana un pakāpeniska modernizācija. Viņš uzsver, ka vienotā dzelzceļa pārbrauktuvju centra izveide ir būtisks solis LDz transformācijā no uzņēmuma, kurā daudz darba tika veikts manuāli, uz mūsdienīgu, Eiropas līmeņa dzelzceļa infrastruktūras uzņēmumu.

Pārbrauktuvju centra dežuranta pienākumos ir ar videonovērošanas sistēmas palīdzību sekot līdzi situācijai dzelzceļa pārbrauktuvēs un nepieciešamības gadījumā veikt atbilstošas darbības, lai novērstu avārijas situācijas. Tāpat, pārbrauktuvju centra dežurants nepieciešamības gadījumā ziņos vilcienu dispečeram vai staciju dežurantam par iespējami bīstamu situāciju uz pārbrauktuves, varēs iedarbināt pārbrauktuves signalizāciju, kā arī ar īpašas programmas palīdzību tiešsaistē sekot līdzi vilcienu kustībai. Ar tehnoloģiju palīdzību būs iespējams fiksēt arī autotransportu, kas sliežu ceļu šķērsojis pie aizliedzošā sarkanā signāla.

No šīs nedēļas pakāpeniski dzelzceļu pārbrauktuvju centram tiks pieslēgta 17 apsargājamo dzelzceļa pārbrauktuvju vadība pagaidu ekspluatācijā. Turpmāk, izvērtējot jaunā pārbrauktuvju centra darbības efektivitāti, tiks plānota arī iespēja uz šo vadības centru pārslēgt arī citas apsargājamās pārbrauktuves, kuras šobrīd uzrauga staciju personāls.

"Latvijas dzelzceļa" (LDz) koncerna apgrozījums pirmajā pusgadā bija 174,368 miljoni eiro, kas ir par 0,1% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 4,472 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem 2020.gada deviņos mēnešos.

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDz Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDz infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDZ ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDz apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDz loģistika".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.