Menu
 

Tiesa noraidījusi Ģenerālprokuratūras prasību noteikt pagaidu aizliegumu pulcēties "Jaunajai paaudzei"

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa decembra sākumā ir noraidījusi Ģenerālprokuratūras pieteikumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu pret draudzi "Jaunā paaudze", aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Pieteikumā Ģenerālprokuratūra bija lūgusi pret "Jauno paaudzi" piemērot pagaidu aizsardzības līdzekli - aizliegt reliģiskajai organizācijai veikt jebkādus publiskus pasākumus klātienē, tai skaitā dievkalpojumus, neatkarīgi no pasākuma norises vietas.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa, izskatot Ģenerālprokuratūras pieteikumu, nolēma to noraidīt. Ģenerālprokuratūra saistībā ar tiesas lēmumu iesniegusi protestu, līdz ar ko pirmās instances lēmumu būs jāvērtē Rīgas apgabaltiesai. Tiesa jautājumu par pagaidu noregulējumu rakstveida procesā izskatīs 2022.gada 20.janvārī.

Kamēr risinās šis strīds, pamatlietas izskatīšana vēl nav nozīmēta - tikai pēc apgabaltiesas lēmuma Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa varēs noteikt lietas izskatīšanas datumu pēc būtības.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Juris Stukāns tiesā ir iesniedzis pieteikumu reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" darbības izbeigšanai.

Prokuratūra aģentūru LETA iepriekš informēja, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai iesniegts ģenerālprokurora prasības pieteikums par divu organizāciju - "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Rīgas draudzes" un "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze"" - darbības izbeigšanu.

Prokuratūras veiktajā pārbaudē konstatēts, ka, pretēji normatīvajos aktos terminēti noteiktajām prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus pasākumus, "Jaunā paaudzes" Rīgas draudze ne mazāk kā sešas reizes 2021.gada laikā pieļāvusi publiskus pasākumus ar dalībnieku piedalīšanos, neraugoties uz to, ka par šādiem pārkāpumiem tikuši piemēroti administratīvie sodi.

Materiāli, kas izvērtēti prokuratūrā veiktās pārbaudes gaitā, dod pamatu prasības celšanai par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu ar tiesas nolēmumu, uzskata prokuratūra.

Reliģisko organizāciju likumā teikts, ka reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem. Tāpat darbību var izbeigt, ja reliģiskā organizācija aicina citus neievērot likumu un ar savu darbību (mācību) apdraud demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko mieru un kārtību, kā arī citu personu veselību un tikumību.

Reliģisko organizāciju likumā teikts, ka tiesa, ņemot vērā reliģiskās organizācijas izdarītā pārkāpuma smagumu un sekas, kā arī izvērtējot reliģiskās organizācijas darbības mērķi un darbību kopumā, var izteikt brīdinājumu reliģiskajai organizācijai, neizbeidzot tās darbību.

Tāpat tiesa, vērtējot reliģiskās organizācijas iestādes izdarīto pārkāpumu, ņem vērā reliģiskās organizācijas iestādes izveidošanas mērķi un izvērtē arī tās reliģiskās organizācijas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, kura ir dibinājusi minēto iestādi.

Tāpat ziņots, ka Valsts policija nesen atkārtoti konstatējusi epidemioloģisko noteikumu neievērošanu organizācijas "Jaunā paaudze" rīkotajos reliģiskajos pasākumos.

Zemgales iecirkņa policisti šā gada 27.oktobrī un 31.oktobrī veica plānotas pārbaudes reliģiskās organizācijas vietā Rīgā, Šampēterī. 27.oktobrī policisti konstatēja, ka pasākumā piedalās apmēram 50 cilvēku, savukārt 31.oktobrī sanākušo cilvēku skaits bija jau apmēram 150.

Saistībā ar notikušo abās reizēs pret organizāciju tika sākti administratīvie procesi. Juridiskais personai sods par epidemioloģisko noteikumu neievērošanu ir paredzēts līdz 5000 eiro.

Policija jau iepriekš vairākas reizes bija brīdinājusi gan organizācijas pārstāvi, gan citas atbildīgās personas, aicinot ievērot epidemioloģiskos noteikumus, taču šīs organizācijas dalībnieki nav izrādījuši pretimnākšanu un turpinājuši neievērot noteikumus.

Vairākos administratīvo pārkāpumu procesos jau ir pieņemti lēmumi.

Iepriekš sodi piemēroti Irlavas ielā 7, kur saskaņā ar "firmas.lv" informāciju atrodas "Jaunās paaudzes" Rīgas draudze. "Firmas.lv" informācija liecina, ka draudzes vadībā ir Aleksejs Ļedjajevs, Olga Ļedjajeva un Igors Geskins. Ļedjajevs dažādās publikācijās tiek dēvēts par "Jaunās paaudzes" vecāko mācītāju vai bīskapu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.