Menu
 

Miljoniem cilvēku 150 valstīs, arī Latvijā, sestdien iesaistīsies pēc Igaunijas iniciatīvas rīkotajā "Pasaules talkā"

  • Autors:  LETA--BNS/Apriņķis.lv
Miljoniem cilvēku 150 valstīs, arī Latvijā, sestdien iesaistīsies pēc Igaunijas iniciatīvas rīkotajā "Pasaules talkā" Publicitātes foto

Miljoniem cilvēku 150 valstīs, tostarp Latvijā, sestdien iesaistīsies pēc Igaunijas iniciatīvas rīkotajā "Pasaules talkā", lai kopīgi spertu soli tīrākas pasaules virzienā un pievērstu uzmanību globālajai atkritumu problēmai. Talka iecerēta kā Igaunijas lielākā dāvana pasaulei valsts simtgadē. Vienlaikus tā kļūs arī par vērienīgāko kopīgo dabas sakopšanas talku pasaules vēsturē.

Pēc Igaunijas un arī Latvijas laika talka sāksies jau piektdien plkst. 23.00 Klusā okeāna salu valstīs Vanuatu un Fidži un noslēgsies 36 stundas vēlāk Havaju salās. Detalizētu informāciju par katru valsti var atrast akcijas mājaslapā www.letsdoitworld.org.

Latvijā talkas šai dienā organizē "Lielās talkas" rīkotāji. Tās vadītāja Vita Jaunzeme aicina "sēt un dēstīt "laimes kokus", rādot ceļu pasaules vides atveseļošanai. Visi "Pasaules talkas" dalībnieki ir lūgti fotografēt un/vai ierakstīt video koku stādīšanu, publicēt to sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #LielāTalka, #stādāmnākotni, kā arī atzīmēt koka iestādīšanas vietu vietnē www.talkas.lv, pievienojot savu novēlējumu Latvijai un pasaulei nākamajiem 100 gadiem. 

"Piesārņojums, ar ko Latvija jau diezgan sekmīgi cīnās un tiek galā, ir visas pasaules problēma, kam nepieciešams liels visas pasaules sabiedrības atbalsts un uzmanība, lai varam paveikt neiespējamo – sakopt visu planētu. Lielā talka aicina ikvienu, kurš piedalīsies šajā visas planētas kopīgajā akcijā, apliecināt mīlestību Latvijas simtgadei, nākamajām paaudzēm un mūsu ilgtspējībai," uzsvērusi Jaunzeme.

"Igauniju var uzskatīt par mazu valsti, tomēr mēs darām dižus darbus," savukārt norādījis Igaunijas simtgades svinību organizatoru komandas vadītājs Jānuss Rohumā. "Par godu valsts jubilejai organizēta pasaulē lielākā pilsoniskā iniciatīva, kas palīdzēs nākamajām pasaulēm saņemt dāvanā tīrāku pasauli."

"Ir noiets neiedomājams ceļš un paveikts milzīgs darbs, lai iesaistītu miljoniem cilvēku kopīga mērķa sasniegšanā," piebildusi Igaunijas talku iniciatīvas "Darām!" vadītāja Eva Trūverka, aicinot reģistrēties talkas vietnē www.maailmakoristus.ee visus, kuri vēl nav to paspējuši.

"Pasaules talkas" iniciatīva sākās 2007. gada augustā, kad Igaunijā kopā sanāca grupa cilvēku, kuriem radās ideja attīrīt savu zemi no atkritumiem dienas laikā. Nākamā gada 3. maijā vairāk nekā 50 000 cilvēku savāca 10 000 tonnu atkritumu. Kā pirmā Igaunijas iniciatīvai pievienojās Lietuva, kas talku rīkoja vienā dienā ar Igauniju. Rudenī sakopšanas talku organizēja arī Latvija, atzīmējot Latvijas valsts 90. dzimšanas dienu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.