Menu
 

CVK nereģistrē parakstu vākšanai Satversmes grozījumus, kas aizliegtu ierobežot nevakcinētos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien nolēma nereģistrēt biedrības "Brīvību tautai" virzīto Satversmes grozījumu projektu, ar kuru piedāvāts aizliegt noteikt ierobežojumus tiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19.

Kā informēja CVK pārstāve Laura Zaharova, CVK atteikusi iesniegto grozījumu Satversmē reģistrāciju, jo komisijas vairākums uzskatīja, ka piedāvātie grozījumi pēc satura nav uzskatāmi par pilnībā izstrādātiem, tātad neatbilst Satversmē noteiktajai grozījumu atbilstības prasībai.

Piedāvātie grozījumi Satversmes 111.pantā paredz noteikt, ka ierobežojumu piemērošana atkarībā no Covid-19 un tā paveidu vakcīnas vai saistītu medikamentu saņemšanas vai nesaņemšanas fakta būtu aizliegta.

Uzklausot likumprojekta iesniedzēju argumentāciju, kā arī sēdē izteiktos viedokļus, trīs CVK locekļi balsoja par likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, savukārt pieci - pret.

Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" CVK lēmums jāpieņem, izvērtējot iniciatīvas grupas atbilstību likuma prasībām un to, vai grozījumu projekts ir pilnībā izstrādāts pēc formas un satura.

CVK secinājusi, ka biedrība atbilst noteiktajām prasībām, taču grozījumu Satversmē projekts nav uzskatāms par pilnībā izstrādātu. Atbilstoši tiesu praksei likumprojektu nevar uzskatīt par pilnīgi izstrādātu pēc satura, ja tas paredz izlemt tādus jautājumus, kuri vispār nav ar likumu regulējami, pieņemšanas gadījumā nonāktu pretrunā ar Satversmē ietvertajām normām, principiem un vērtībām vai Latvijas starptautiskajām saistībām, un šī prasība attiecināma arī uz pilsoņu kopuma rosinātiem likumprojektiem, skaidro CVK pārstāve.

CVK lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas iniciatīvas grupa var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Izvērtējot konkrēto likumprojektu, CVK atkārtoti nelūdza citu iestāžu atzinumus, jo iepriekš viedokli par līdzīgiem grozījumiem sniedza Tieslietu ministrija, tiesībsargs, Veselības ministrija un Saeimas Juridiskais birojs. Iepazīstoties ar saņemtajiem viedokļiem, CVK secināja, ka šāds Satversmes grozījumu projekts vairāku iestāžu skatījumā ir pretrunā citām Satversmes normām un atsevišķiem starptautiskajiem principiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.