Menu
 

Aptauja: puse Latvijas iedzīvotāju norūpējušies par ierobežotu ārstu un izmeklējumu pieejamību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņus māc bažas par to, ka šogad būs ierobežota ārstu konsultāciju un izmeklējumu pieejamība, liecina aptieku tīkla “Euroaptieka” veiktā aptauja. Jaunajam gadam sākoties, lielākā daļa aptaujāto (79%) atklāj, ka viņus uztrauc dažādi ar personīgo veselību saistīti jautājumi.

Katrs ceturtais iedzīvotājs (26%) uztraucas, ka ikdienas aizņemtības dēļ nepietiks laika apmeklēt ārstu un veikt veselībai nepieciešamās procedūras. Samērā lielu sabiedrības daļu uztrauc arī personīgās finansiālās iespējas apmaksāt nepieciešamo veselības aprūpi – 21% iedzīvotāju uzskata, ka nevarēs atļauties apmaksāt visus nepieciešamos veselības izmeklējumus, katrs piektais iedzīvotājs atzīst, ka būtiski būs jāierobežo ikdienas tēriņi, lai parūpētos par savu un tuvinieku veselību, kā arī 15% būs grūtības samaksāt par fizikālajām un fizioterapeitiskajām procedūrām. Savukārt par nespēju finansiāli atļauties nepieciešamos medikamentus un vitamīnus norūpējušies ir 11% iedzīvotāju.

“Skatoties uz aptaujas datiem, satraucoši ir arī tas, ka daudziem iedzīvotājiem šogad var būt grūtības apmaksāt veselībai nepieciešamos pakalpojumus, medikamentus un vitamīnus. No vienas puses tas ir saprotams, jo jaunais gads ir sācies ar cenu kāpumu dažādās jomās un iedzīvotājiem vairāk uzmanības jāpievērš ikdienas tēriņiem un maksājumiem. Taču ilgtermiņā, taupot uz dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem, var tikt ielaistas savlaicīgi neārstētas saslimšanas un tāpēc var palielināties ārstēšanas izdevumi nākotnē,” aptaujas datus komentējusi “Euroaptieka” valdes priekšsēdētāja Nataļja Zaharova.

Kā liecina aptauja, gados vecākiem iedzīvotājiem ir lielākas bažas par dažādiem ar veselību saistītiem jautājumiem nekā jaunākiem cilvēkiem. Seniorus vecumā virs 60 gadiem vairāk nekā citas vecuma grupas uztrauc tas, ka nebūs iespējams apmaksāt visus ar ārstu apmeklējumiem un izmeklējumiem saistītos izdevumus (28%). Jauniešus vecumā no 18 līdz 29 gadiem būtiski mazāk nekā citas vecuma grupas satrauc ierobežota ārstu un konsultāciju izmeklējumu pieejamība (31%), taču viņiem visvairāk rūp aizņemtība kā galvenais ierobežojums, lai pietiekami rūpētos par savu veselību šogad (40%).

Kopumā sievietes (84%) ir vairāk norūpējušās par ar veselību saistītiem jautājumiem nekā vīrieši (73%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.