Menu
 

Valsts prezidents: Tautas varonis Astra nesamierināmi pārstāvēja latviešu tautas brīvības ideju

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Latvijas tautas varonis Gunārs Astra nesamierināmi pārstāvēja latviešu tautas brīvības ideju, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, šodien piedaloties Astras piemiņai veltītā pieminekļa "Nebaidies!" atklāšanā.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Levits uzsvēra, ka Latvijas valsts, kuras atjaunošanas sapnim un ideāliem Astra ziedoja visu savu dzīvi, pastāv jau vairāk nekā 30 gadus pēc neatkarības atgūšanas. Viņa ieskatā, piemineklis kā latviešu pateicība un godinājums Astram ir tapis pārāk ilgi, taču beidzot tas ir izveidots un novietots pašā Rīgas centrā pie vēsturiskās ēkas, kur Astra pirms vairāk nekā 38 gadiem tika notiesāts, pie ēkas, kur padomju režīms sprieda tiesu par latviešu brīvības cīnītāju.

"Tikai tagad mēs sākam pilnīgāk aptvert to, kāda nozīme ir bijusi mūsu valsts brīvības cīnītājiem un mūsu tautas cīņai 50 okupācijas gadu garumā. Tikai pamazām mēs apjaušam, cik nozīmīga ir Astras un viņa domubiedru rīcība nevardarbīgās pretošanās apstākļos. Tas, ka mēs šodien dzīvojam brīvā Latvijas valstī, lielā mērā ir Astras nopelns," pauda valsts pirmā persona.

Levits atzīmēja, ka Astram piemita augstas morālas īpašības, jo viņš bija viens - viens tiesā runāja pretī visai okupācijas varai, bet tas, ka viņš to spēja, padara Astru par Latvijas tautas varoni. Prezidents akcentēja, ka Astra pārstāvēja latviešu tautas brīvības ideju, un šī ideja šodien ir īstenojusies.

"Man jāsaka, ka esam pārāk ilgi gaidījuši līdz šī pieminekļa atklāšanai. Tas, ka šis piemineklis ir šeit, pašā Rīgas centrā, pie šīs ēkas, kur iet garām daudz cilvēku, padarīs to par vietu, kur cilvēki vienmēr padomās, kādēļ mēs varam šodien dzīvot brīvā valstī, kādēļ mēs varam pulcēties un izmantot savu vārda brīvību, savu pulcēšanās brīvību. Tas ir lielā mērā Astras dēļ, viņa morālās stājas un viņa ticības Latvijas valstij dēļ," uzsvēra Levits.

Viņa ieskatā, Astras sapnis par brīvu Latviju ir iemiesojies piemineklī. Prezidents uzsvēra, ka visi ir pateicīgi un godina Astras piemiņu, lai demokrātiska Latvija dzīvotu, lai būtu visas cilvēka un pilsoņa brīvības visiem, jo tā ir demokrātiska Latvija, par kuru cīnījās un mira Astra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.