Menu
 

Teju katrs trešais Latvijas iedzīvotājs plāno siltināt māju, visbiežāk – Pierīgā dzīvojoši 60-74 gadus veci vīrieši

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - kingspan.com Foto - kingspan.com

Lai ilgtermiņā izvairītos no energoresursu tirgus radītajiem sadārdzinājumiem komunālajos maksājumos, teju katrs trešais jeb 29 % iedzīvotāju Latvijā plāno ieguldīt sava mājokļa siltināšanā, un vairums šai iecerei gatavi atvēlēt līdz pieciem tūkstošiem eiro, secināts siltumizolācijas risinājumu uzņēmuma “Kingspan” veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Starp tiem, kas plāno ieguldīt sava mājokļa siltināšanā, 21 % šim mērķim gatavi atvēlēt summu, kas nepārsniedz piecus tūkstošus eiro, kamēr tēriņus starp pieciem un desmit tūkstošiem eiro plāno 6  % aptaujāto Latvijā. Siltināt savu mājokli tuvākajā laikā biežāk plāno Pierīgā dzīvojoši vīrieši vecumā no 60 līdz 74 gadiem.

Igaunijā savu mājokli tuvākajā laikā plāno siltināt katrs ceturtais jeb 25 %, kuru vidū 15 % apņēmušies ieguldīt ne vairāk par pieciem tūkstošiem eiro, bet 6 % – starp pieciem un desmit tūkstošiem eiro. Lietuvā mājokļa siltināšanu plāno 20 %, un, līdzīgi kā Baltijā, visbiežāk iedzīvotāji gatavi tērēt līdz pieciem tūkstošiem (13 %), bet līdz desmit tūkstošiem – 4 % respondentu Lietuvā.

Ieguldījumus, kas pārsniedz 10 vai 15 tūkstošus eiro, mājokļa siltināšanā gatavi realizēt 2 % Latvijā un 3 % Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas iedzīvotāju vidū 71 % atzinis, ka tuvākajā laikā neplāno investēt sava mājokļa siltināšanā. Igaunijā mājas siltumizolācijas pasākumi nav aktuāli 75 %, bet Lietuvā – 80 % respondentu.

 “Ņemot vērā katra iespējas, siltināt mājokli var daļēji vai pilnvērtīgi, iekļaujot visu sienu, grīdas, jumta un citu daļu (balkoni, terases, pagrabs utt.) siltināšanu. Vidēja izmēra privātmājā (grīdas laukums ap 100 m2, sienas laukums līdz 150 m2) fasādes siltināšana un renovācija maksātu ap 5-10 tūkstošiem eiro. Šāda paša mājokļa pilnīgas siltināšanas (renovācijas un jaunbūves gadījumā) izmaksas noteikti būtu virs 10 000 eiro, bet vienmēr iespējams siltināt pa daļām,” tirgus aprises iezīmē “Kingspan” pārdošanas vadītājs Latvijā Reinis Neļķe.

“Tāpat var veikt siltināšanu, izmaksām nepārsniedzot 5000 eiro – tas būs izdarāms, domājot par dzīvokļu siltināšanu no iekšpuses, neliela izmēra vasarnīcu pārvēršanu par apdzīvojamu ēku, mansarda siltināšanu u.c. darbiem. Izmaksas, protams, var mainīties atkarībā no izvēlētajiem apdares materiāliem un iecerētā energoefektivitātes līmeņa.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.