Menu
 

Aptauja: Puse iedzīvotāju inflācijas dēļ atsakās no ikdienas pakalpojumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Inflācijas rezultātā pieaugošās cenas pārtikai un komunālajiem maksājumiem likušas pusei Latvijas iedzīvotāju pārskatīt savus ikdienas paradumus izdevumu samazināšanas nolūkā, noskaidrots bankas “Citadele” un pētījumu aģentūras “Norstat” janvārī veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Lai samazinātu tēriņus, visbiežāk taupīt gatavi iedzīvotāji Igaunijā (57 %), bet Latvijā un Lietuvā ierobežot ikdienas paradumus un saņemtos pakalpojumus plāno, attiecīgi, 50 % un 45 % sabiedrības. Latvijā vistaupīgāk noskaņotas ir sievietes vecumā no 60 līdz 74 gadiem, secināts aptaujā.

Teju katrs trešais jeb 32 % aptaujāto Latvijā nolēmuši pagaidām atteikties no iecerētajiem liela apjoma pirkumiem, ko bija plānojuši ilgtermiņā. 13 % sabiedrības gatavi cenu pieaugumu pārtikai, elektrībai un siltumam finansēt no saviem iekrājumiem.

Uzņemties papildu darbus vai slodzi, lai vairāk nopelnītu, Latvijā gatavi 12 % respondentu, un visbiežāk tie ir jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kuri dzīvo Rīgā vai Pierīgā un ik mēnesi atalgojumā saņem 351-550 eiro.

Naudas aizņemšanos kā risinājumu ikdienas izdevumu segšanā par labu atzīst 6 % Latvijā, 5 % Lietuvā un 4 % Igaunijā.

Starp aptaujātajiem 12 % Latvijā atzinuši, ka neizjūt ikdienas izdevumu pieaugumu, kamēr Lietuvā un Igaunijā šāds noskaņojums ir, attiecīgi, 15 un 17 % sabiedrības.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.