Menu
 

Bergmanis pašvaldības un aizsardzības sektora sadarbību salīdzina ar dūri, kas aizsargā valsti

  • Autors:  LETA
Bergmanis pašvaldības un aizsardzības sektora sadarbību salīdzina ar dūri, kas aizsargā valsti Foto: Gatis Dieziņš, Jaunsardzes un informācijas centrs

Pašvaldībām ir liela loma visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas veidošanā, un to sadarbība ar aizsardzības sektoru var veidot "vienotu dūri valsts aizsargāšanā", 19. septembrī Ādažu bāzē seminārā pašvaldību pārstāvjiem atzina aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs norādīja, ka šāds seminārs ir vēsturiska tikšanās, jo pašvaldības atbalsts visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas veidošanā ir ļoti nepieciešams. "Mēs būsim kopā viena dūre, viens spēks, lai aizsargātu valsti. Tikai sarunājoties mēs varam kaut ko atrisināt. Jūsu palīdzība ir nepieciešama, un bez tās būs ļoti grūti," uzsvēra ministrs, atgādinot seno atziņu, ka viens cilvēks nav karotājs, bet visaptverošā aizsardzība ir visu iedzīvotāju atbildība par valsti.

Bergmanis vērsa uzmanību, ka kontekstā ar pašvaldībām aizsardzības budžeta līdzekļi tiek tērēti ne tikai tiešām militārām vajadzībām, bet arī civilām vajadzībām, piemēram, īstenojot glābšanas vai ugunsgrēku dzēšanas darbus.

Daudzas pašvaldības jau tagad saprot, ka armijas klātbūtne pašvaldībās aktivizē dzīvību, tāpēc labprāt piešķir zemi vai ēkas. Kā piemēru varot minēt bāzes attīstību Lūznavā. Tas nozīmē, ka turpat netālu esošajās skolās karavīru bērniem būs jāmācās. Ministrs apgalvoja, ka aizsardzības iepirkumos liels uzsvars tiek likts uz vietējiem uzņēmumiem, kuri atrodas konkrētās pašvaldību teritorijās.

Pašvaldību vadītāji seminārā aizsardzības ministram un ministrijas amatpersonām vaicāja par aizsardzības nozares plāniem pašvaldībās attīstīt sporta infrastruktūru. Bergmanis atgādināja, ka pagātnē par valsts aizsardzības finansējumu 33 pašvaldībās attīstīti sporta objekti, taču pašai armijai "nekā no tā visa nav". Tagad, neskatoties uz pašvaldību aicinājumiem, Aizsardzības ministrija vairs nevarot atļauties ieguldīt šādos kopīgajos sporta objektos, tajā pašā laikā sadarbības iespējas par sporta iespējām ministrija ir gatava apspriest.

Tāpat pašvaldību pārstāvji interesējās par Aizsardzības ministrijas plāniem pašvaldību teritorijās attīstīt īres mājokļus un piešķirt finansējumu inženiertīklu izveidošanai. Bergmanis atbildēja, ka karavīru mājokļu jautājums ir viens no sasāpējušiem jautājumiem, jo, attīstot vienības, cilvēki ir gatavi braukt uz dienesta vietu, taču dzīvokļu nav pietiekamā skaitā. Patlaban gan likumdošana neļauj ministrijai sniegt atbalstu inženiertīklu attīšanai. Ņemot vērā iepriekšminēto, ministrija gan meklējot risinājumus, lai pašvaldību teritorijās nodrošinātu karavīrus ar mājokļiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.