Menu
 

Aptauja: Latvijā katrs otrais iedzīvotājs saskāries ar diskrimināciju vecuma dēļ

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā katrs otrais iedzīvotājs ir saskāries ar diskrimināciju sava vecuma dēļ, liecina mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" un pētījumu kompānijas "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Visbiežāk "eidžismu" jeb vecuma diskrimināciju izjutuši cilvēki vecumā virs 50 gadiem un jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem, un tas noticis darba vietā un sociālajos tīklos.

Aptaujas dati rāda, ka gadu skaits ir bijis šķērslis dažādiem plāniem un aktivitātēm, jo katrs trešais Latvijas iedzīvotājs no kaut kā ir atteicies tieši savu gadu dēļ. Vecuma dēļ cilvēki visbiežāk atteikušies no izklaidēm - 54% respondentu, karjeras - 21% respondentu, izglītības - 21% respondentu un mīlestības - 21% respondentu.

"Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs norāda, ka aptaujā noskaidrots, ka mūsdienās vēl joprojām valda izteikti stereotipi par to, ko piedien vai nepiedien darīt konkrētajā vecumā, un tas bieži vien rada mākslīgas barjeras. Turklāt, kā redzams, no vecuma diskriminācijas cieš ne tikai seniori, bet arī jaunieši.

"Ir normāli, ka 50 gadu vecumā cilvēki turpina studēt vai aktīvi nodarbojas ar sportu, ir normāli, ka jaunietis var būt kompetents un zinošāks par dažādiem digitālo tehnoloģiju risinājumiem. Patiesībā modernās tehnoloģijas ir pavērušas cilvēkiem citas iespējas - jaunietis jau vidusskolas laikā var digitālajā vidē attīstīt savu biznesu un pelnīt vairāk nekā viņa vecāki, bet seniori var izmantot dažādas digitālās platformas, lai izglītotos un baudītu izklaidi," pauž Vancovičs.

Aptauja veikta 2022.gada decembrī, un tajā piedalījās 1007 respondenti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.