Menu
 

Brīvprātīgās kustības aizsācējs: Kopš sestdienas vairāk nekā 100 transportlīdzekļi veduši cilvēku saziedotās mantas uz Ukrainu

  • Autors:  LETA
Foto - "Depo" Foto - "Depo"

Kopš sestdienas, 26.februāra, vairāk nekā 100 mikroautobusu, kravas mikroautobusu un automašīnu veduši cilvēku saziedotās mantas uz Ukrainu, atpakaļceļā uz Latviju nogādājot sievietes un bērnus, kas meklē patvērumu, aģentūrai LETA pauda brīvprātīgās kustības aizsācējs un viens no brīvprātīgajiem autobraucējiem Oskars Kaņeps-Kalniņš.

Viņš stāstīja, ka jau sestdien biedrībai "Tavi draugi" kopā ar Polijas-Ukrainas robežkontroli un Ukrainas labdarības organizāciju pie Rava-Ruska pilsētas Ukrainas rietumos, Ļvivas apgabalā, netālu esošajā robežpunktā, izdevies izveidot "zaļo" koridoru.

"Mērķtiecīgi meklējām ceļus, kā piegādāt visu tieši Ukrainas pusē, nevis atstāt Polijā, kur jau izveidojušies humānās palīdzības uzkrājumi un tos būtībā neviens vairs nepieņēma. Mēs iebraucam robežkontroles punktā, no tā - Ukrainas teritorijas pusē, kur mūs sagaida Ukrainas robežsargi un brīvprātīgie, pārkraujot no Latvijas atvestās preces viņu transportā," skaidroja Kaņeps-Kalniņš.

Viņš norādīja, ka sūtījumi dalās divās daļās - viena tiek sašķirota Ukrainas noliktavā, savukārt daļa nekavējoties dodas uz Ļvivu. Patlaban brīvprātīgie esot saņēmuši ziņas, ka medicīnas preces nonākušas slimnīcās un aprūpes centros, bet brīvprātīgie uz vietas savos koordinēšanas centros dala pārtiku, jo cilvēku plūsma esot neiedomājama, stāstīja brīvprātīgais.

Daļa sūtījumu, kas satur, piemēram, degvielu un ekipējumu, nonāk arī frontes līnijās Kijevā, kur tos tālāk koordinē Ukrainas militārais transports.

Kaņeps-Kalniņš atzina, ka sākotnēji nebija viegli pārliecināt cilvēkus robežpunktā par to, ka brīvprātīgie no Latvijas var nodrošināt palīdzību, taču pēc teju 12 stundām tas rezultējies ar ciešu sadarbību ar robežsargiem.

"Pēc mūsu sarunām un vienošanās viņi momentā sazinājās ar labdarības organizāciju Ļvivā, kurai pateicoties, mums ir pieejama dokumentācija, ar kuru Polijas pusē varam pierādīt, ka vedam humāno palīdzību. Tādējādi bez jebkādas birokrātijas no Polijas ātri varam ievest Ukrainā visu, kas atceļojis no Latvijas ziedotāju rokām," atklāja brīvprātīgais.

Biedrība "Tavi draugi" aicina cilvēkus ziedot uzreiz lietojamu pārtiku, pirmās medicīniskās palīdzības preces - marles, plāksteri, žņaugi, maskas, roku dezinfekcijas līdzekļi, mitrās salvetes, cimdi, šļirces -, higiēnas preces, dzīvnieku pārtiku, pledus, guļammaisus un degvielas kannas ar vai bez degvielas.

Lai ietaupītu laiku preču pāršķirošanai, pakot preces vēlams pakot tikai kastēs un preču grupās, savukārt ziedojumus aicina nogādāt Ventspils ielā 50 Rīgā.

LETA jau rakstīja, ka Krievija ceturtdien, 24.februārī, iebruka Ukrainā, savukārt Baltkrievijas armija Ukrainas teritorijā iegāja 1.martā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.