Menu
 

Jaunais ST priekšsēdētājs: ST turpinās aizstāvēt demokrātiskas tiesiskas valsts vērtības un likuma varu

  • Autors:  LETA
Foto - youtube.com Foto - youtube.com

Satversmes tiesa (ST) turpinās 25 gadu laikā iedibinātās tiesas spriešanas tradīcijas, lai aizstāvētu demokrātiskas tiesiskas valsts vērtības un likuma varu, aģentūrai LETA sacīja jaunais ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Viņš uzsver, ka viņam ir svarīgi virzīt tiesas attīstību tā, lai ST ir objektīva un neatkarīga, profesionāla, uz sadarbību vērsta, mūsdienīga un starptautiski atpazīstama konstitucionālā institūcija.

Pēc viņa domām, ir nepieciešams stiprināt ST neatkarību, izdarot ST likuma grozījumus, lai pielāgotu tiesvedības procesu mūsdienu vajadzībām un pilnveidotu tiesneša neatkarības garantijas. Tāpat sava pilnvara termiņa laikā viņš plāno radīt iespējas ST tiesnešiem un darbiniekiem veltīt laiku profesionālai pilnveidei, jo mūžizglītībai ir svarīga nozīme tiesas spriešanā. Tas ir nepieciešams arī tādēļ, lai tiesneši un darbinieki sekotu tiesiskās domas attīstībai Eiropas tiesiskajā telpā un to attīstītu Latvijas tiesiskajā sistēmā.

Laviņš norāda, ka Satversmes simtgadē īpaša vērība tiks pievērsta dialoga veidošanai ar sabiedrību un skolu jaunatni, lai diskutētu par Satversmē ietvertajām vērtībām un viņa dienaskārtībā būs arī dialoga uzturēšana ar tiesām un valsts varas atzariem

"Lai nodrošinātu ātru un efektīvu komunikāciju par ST darbu, esam plānojuši izmantot jaunākos komunikāciju un tehnoloģiju sasniegumus. Vēlos veidot aktīvu starptautisko sadarbību, kura diemžēl pandēmijas laikā bija ierobežota," uzsver Laviņš, papildinot, ka viņam padomā ir daudz ieceru un viņš aktīvi strādās pie to realizācijas.

Pašlaik ST aktīvi gatavojoties starptautiskajai konferencei, uz kuru ieradīsies Eiropas konstitucionālo tiesu pārstāvji. Tās laikā plānots diskutēt par ilgtspēju kā konstitucionālo vērtību.

Komentējot relatīvi ilgu ST priekšsēdētāja vēlēšanu procesu, Laviņš uzsvēra, ka ST priekšsēdētāja vēlēšanās tiesneši no sava vidus izraugās to personu, kas vadīs tiesas administratīvo darbu, plānos tiesas sabiedriskās aktivitātes un pārstāvēs tiesu. Tā esot liela atbildība un papildus slodze tiesneša darbam. Viņš norādīja, ka ST tiesnešu vidu ir vairāki tiesneši, kas gatavi uzņemties šos pienākumus.

Arī šajās ST priekšsēdētāja vēlēšanās, līdzīgi kā tas bijis 2014.gadā un 2017.gadā, ST tiesnešiem bija iespēja lemt par vairākiem amata kandidātiem. Parasti pēc tam, kad amatā apstiprināti jauni tiesneši, tiesas sastāvs ir mainījies un var būt dažādi viedokļi par tiesas attīstību.

Laviņš uzskata, ka arī šogad ST priekšsēdētāja vēlēšanas atspoguļo iekšējo demokrātiju un viedokļu daudzējādību.

Tāpat Laviņš vēlētos kliedēt uzskatu, ka viņš ir kompromisa kandidāts.

"Pēc divām vēlēšanu kārtām sākām jaunu vēlēšanu ciklu un es piekritu kandidēt, jo man kā ST vietniekam šādā situācijā ir jāizrāda līderība, turklāt man ir savs redzējums par tiesas darbību un tās attīstību. Vienlaikus man ir daudzveidīga un bagāta vadības pieredze, jo esmu pildījis gan Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja, gan arī ST priekšsēdētāja pienākumus," saka Laviņš.

Jau vēstīts, ka 10.martā par ST priekšsēdētāju ievēlēts ST tiesnesis Aldis Laviņš.

Šoreiz Laviņš bija vienīgais izvirzītais kandidāts. Par Laviņa kandidatūru balsoja pieci, bet pret - divi ST tiesneši.

Laviņš līdz šim bija ST priekšsēdētāja vietnieks, kurš uz laiku pildīja arī priekšsēdētāja amata pienākumus. Iepriekšējā ST priekšsēdētāja Sanita Osipova atstāja tiesneša amatu 11.februārī līdz ar pilnvaru termiņa beigām.

Laviņš dzimis 1973.gadā. 1996.gadā absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju un pēc gada turpat ieguvis maģistra grādu. Studijas turpinājis Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, 2002.gadā iegūstot maģistra grādu, bet kopš 2013.gada turpina studijas juridisko zinātņu doktora studiju programmā.

Darba gaitas Laviņš sācis 1997.gadā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes ekonomisko noziegumu izmeklēšanas nodaļā. 1997.un 1998.gadā bijis Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību katedras asistents, savukārt no 1998.gada līdz 1999.gada nogalei strādājis Valsts kases Juridiskajā departamentā.

Tiesneša amatā viņš stājies 1999.gada 16.decembrī. Bijis Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis, 2003.gadā apstiprināts Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesneša amatā, bet no 2004.gada līdz 2008.gadam bijis Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis un priekšsēdētājs. Līdztekus tiesneša darbam no 2002.gada ir pasniedzējs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, bet kopš 2002.gada ir arī Latvijas Tiesnešu mācību centra pasniedzējs.

2008.gadā kļuvis par Augstākās tiesas Senāta tiesnesi, vispirms strādājot Administratīvo lietu departamentā, bet vēlāk - Civillietu departamentā.

2014.gada 3.aprīlī apstiprināts par Satversmes tiesas tiesnesi un šajā amatā stājies 2014.gada 25.aprīlī. 2014.gada 6.maijā ievēlēts par Satversmes tiesas priekšsēdētāju.

Laviņš ir autors vairākām publikācijām par tiesību principu izpratni, civilprocesu, tiesu kompetenci, tiesas darba efektivitāti un citiem jautājumiem. Saņēmis Tieslietu ministrijas Pateicības rakstu par būtisku ieguldījumu Civilprocesa likuma pastāvīgās darba grupas darbā un civilprocesa attīstībā.

Laviņa pilnvaru termiņš ST priekšsēdētāja amatā ir līdz 2024.gada aprīlim.

Iepriekš ST priekšsēdētāja vēlēšanas bija rīkojusi divas reizes, bet abas reizes nenoslēdzās ar priekšsēdētāja ievēlēšanu, jo neviens no izvirzītajiem kandidātiem nespēja gūt vairākuma atbalstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.