Menu
 

Aptauja: Divas trešdaļas jauniešu pēdējās divās nedēļās izjutuši mentālās veselības problēmas

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Divas trešdaļas jauniešu pēdējās divās nedēļās izjutuši mentālās veselības problēmas, liecina programmas "MOT", pētījumu aģentūru "FortaResearch" un "Norstat" februārī un martā veiktais pētījums.

Turklāt visās vecuma grupās ir novērojams līdzvērtīgs rādītājs. Tikai ceturtā daļa aptaujāto jauniešu atzīst savu mentālo veselību par labu vai ļoti labu.

Galvenās mentālās veselības problēmas, ar ko saskaras jaunieši, ir nomāktība, depresija, grūtības mācīties vai darīt kādas lietas, uzmācīgas domas, kas nedod mieru, aizkaitināmība un vientulība. Kā viens no pandēmijas perioda sekām būtiski biežāk tiek minētas arī fiziskās veselības problēmas.

Mazākā daļa jeb tikai 34% jauniešu uzskata, ka Latvijā ir iekļaujoša vai drīzāk iekļaujoša sabiedrība.

Apmēram trim ceturtdaļām jeb 74% aptaujāto jauniešu ir svarīgi, ka tiek pieņemts viņu viedoklis, tomēr izteikti mazāk aptaujāto jauniešu atzīst, ka paši spēj ļoti labi pieņemt to, ka citiem var būt atšķirīgs viedoklis vai uzskats.

Respondenti jūtami brīvāk var izteikt savu viedokli draugu lokā un mājās, savukārt vienaudžu vidū jaunieši mazāk brīvi spēj paust savu viedokli, liecina aptaujas dati.

Aptauja tika veikta šī gada februārī un martā, interneta vidē uzrunājot 770 jauniešus no visas Latvijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.