Menu
 

Levits: Saistībā ar Krievijas kara noziegumiem nepieciešams izveidot īpašu tribunālu

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja. Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Saistībā ar Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā nepieciešams izveidot īpašu tribunālu, kā kādreiz tas noticis Dienvidslāvijas un Ruandas gadījumā, uzskata Latvijas prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, Levits ar uzrunu šodien piedalījās konferences "Lauri par mieru un drošību Ukrainā" atklāšanā. Uzrunā Levits norādīja, ka kara nozieguma veicēji, sākot no Krievijas režīma vadoņa Vladimira Putina, beidzot ar katru indivīdu, "kuri tikai pilda pavēles", agri vai vēlu tiks saukti pie atbildības.

Politiķis atzīmēja, ka arī Latvijā no kara bēgļiem tiek vākti pierādījumi, kas kādreiz noderēs starptautiskajā tribunālā.

Uzrunā Levits atzīmē, ka Bostonas Globālais forums ir izdarījis pareizo izvēli, piešķirot 2022.gada Pasaules miera un drošības līdera balvu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim. Latvijas prezidenta ieskaitā, Ukrainas tauta prezidenta Zelenska vadībā cīnās ne tikai par savu zemi, bet arī mūsu labā.

Levits arīdzan uzsvēra, ka katra darbība un bezdarbība šajās nedēļās un mēnešos veidos Eiropas nākotnes ainavu, tāpēc Ukrainai ir jāpalīdz uzvarēt karā. Pēc prezidenta paustā, Latviju nepārsteidz Ukrainas pretestības spēks. Levits norāda, ka gan Ukraina, gan Latvija zina, ko nozīmē, dzīvot Krievijas pakļautībā. Politiķis akcentēja, ka "nekad mēs vairs netiksim noslaucīti no Eiropas kartes".

Viņš norādīja, ka ir īstermiņa, vidēja un ilgāka termiņa uzdevumi, lai palīdzētu Ukrainai. Patlaban nepieciešams Ukrainu atbalstīt ar militāro ekipējumu. Kopš kara sākuma Latvija Ukrainai ir piešķīrusi ekipējumu, kas ir līdzvērtīgs vienai trešdaļai no Latvijas aizsardzības budžeta. Valsts prezidents pauda atzinību par ASV atbalstu Ukrainai prezidenta Džo Baidena vadībā.

Levits norāda, ka humānā krīze Ukrainā un ārpus tās, ņemot vērā bēgļu skaitu, ir lielākā, kādu Eiropa ir pieredzējusi pēc Otrā pasaules kara. Valsts prezidenta ieskatā, sankcijām pret Krieviju ir jābūt efektīvām, plašām un stingrām. Viņš uzsver, ka pārāk ilgi un pārāk apjomīgi Rietumvalstis ir paļāvušās uz Krievijas gāzi un naftu. Šis ir brīdis, kad jāmaina mūsu patērēšanas paradumi un jāpāriet uz ilgtspējīgām enerģijas tehnoloģijām.

Tāpat Levits vērš uzmanību uz to, ka pēc kara beigām Ukrainai būs nepieciešami līdzekļi, lai atjaunotos, tomēr arī tagad valstij ir nepieciešama finansiāla palīdzība, lai segtu pamatizdevumus.

"Mēs ceram sagaidīt jaunu Māršala plānu Ukrainai. Eiropas Savienībā (ES) pastāv plašs atbalsts tam, ka Ukrainai ir jāpiešķir ES kandidātvalsts statuss, turklāt šis statuss ir jāpiemēro ātri," konferencē norāda Valsts prezidents.

Viņš skaidro, ka šajā laikā nepieciešams Ukrainai sniegt tūlītēju palīdzību, koncentrēties uz ilgtermiņa ilgtspējīgas enerģijas vajadzībām. Tāpat nepieciešams veidot noturību pret dezinformāciju un aizstāvēt masu mediju brīvību, kā arī zināt un saprast vēsturi un vēsturi, kas tiek radīta patlaban.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.