Menu
 

Mājsaimniecības, kas pie sevis izmitina Ukrainas bēgļus, varēs saņemt finanšu kompensāciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Labklājības ministrija Foto - Labklājības ministrija

Mājsaimniecībām jeb tās pārstāvošajām fiziskajām personām, kas savā mājoklī bez maksas izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus, būs tiesības kā kompensāciju par papildus izmaksām, kas šajā sakarā radušās, par periodu līdz 90 dienām saņemt atlīdzību 100 eiro apmērā mēnesī par pirmo izmitināto personu un 50 eiro apmērā mēnesī par katru nākamo izmitināto personu, bet ne vairāk kā 300 eiro apmērā mēnesī.

Kā pavēstīja Labklājības ministrijā, kompensāciju izmaksu par Ukrainas bēgļu izmitināšanu paredz grozījumi “Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā", kas otrdien pieņemti valdības sēdē. Par tiem vēl jālemj un jānobalso Saeimai.

Tiesiskais regulējums attieksies uz tām mājsaimniecībām, kuras brīvprātīgi, atsaucības mudinātas un nepieprasot samaksu no Ukrainas civiliedzīvotājiem, ir gatavas viņus izmitināt. Valsts ar atlīdzību mājsaimniecībai izsaka pateicību šīm mājsaimniecībām, lai vismaz daļēji kompensētu mājsaimniecībai papildus radušās izmaksas par uzņemto Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu un tiem sniegto atbalstu.

Lai saņemtu  atlīdzību mājsaimniecībai, fiziskajai personai – mājokļa īpašniekam vai tā īrniekam – būs jāiesniedz pieteikumu par atlīdzības mājsaimniecībai saņemšanu tajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas mājoklis, norādot mājokļa, kurā tiek uzņemti Ukrainas civiliedzīvotāji, adrese, izmitināšanai nodotā platība, paredzētais izmitināšanas periods, kā arī apliecinājums, ka telpas, kuras tiek nodotas lietošanā, ir drošas un atbilstošas dzīvošanai. Tāpat jānorāda  izmitināto Ukrainas civiliedzīvotāju vārdi, uzvārdi, personas kodi.

“Ir pierasts spriest, ka krīzēs cilvēks parāda savu īsto dabu un vērtības, pēc kurām vada savu dzīvi un veido vidi sev apkārt. Krievijas okupantu izraisītais karš Ukrainā ir parādījis Latvijas sabiedrības vērtību, kultūras un dzīves uztveres uzslāņojumu, kas paģērē došanos palīgā, ziedošanu un brīvprātīgo darbu, atbalstot grūtībās un ciešanās nonākušos. Esmu gandarīts un pateicīgs – gan kā ministrs, gan kā Latvijas iedzīvotājs. Liels paldies visiem, kuri palīdz ukraiņiem!“ ministrijas paziņojumā citēts labklājības ministrs Gatis Eglītis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.