Menu
 

Bīskaps: Krievu karavīru ausīs Kara dievs čukst viltus pravietojumus par viņu izredzētību un īpašo pasaules glābšanas misiju

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Krievu karavīru ausīs Kara dievs čukst viltus pravietojumus par viņu izredzētību un īpašo pasaules glābšanas misiju, trešdien Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltītajā Ekumeniskajā dievkalpojumā sacīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps emeritus Pāvils Brūvers.

Viņš pauda, ka visi vēlamies mieru, sevišķi redzot, kādu postu nes nemiers Ukrainā, kādas ciešanas ļaudīm tur sagādā Krievijas karaspēka plosīšanās. Kāda ir atšķirība starp Jēzus doto un pasaules doto mieru, vaicāja Brūvers.

Pasaulē valda atziņa, ka, vēloties mieru, jāgatavojas karam. Ja ar karaspēku, bruņojumu var atbaidīt potenciālo uzbrucēju, tad var gūt tādu mieru, kad ieroči klusē. Bet Jēzus dotais miers nav atkarīgs no ārējiem apstākļiem, bruņojuma apjoma. Tas ir miers, kas mājo cilvēku sirdīs, ko piepilda Dieva mīlestība, skaidroja Brūvers.

Bīskaps norādīja, ka mīlestība pret Dievu izpaužas, mīlot viņa darbus, radību un vārdu, kā arī iedibināto kārtību. Tāpat tā izpaužas, mīlot savu tuvāko, tautu, zemi, valsti un patiesību, kas dara brīvus. Dieva mīlestības apskaidrotā sirdī miers valda arī tad, kad visapkārt plosās nemiers. Tāda ir arī drosmīga sirds, jo pilnīga mīlestība aizdzen bailes. Īpaši spilgti to piedzīvojam Ukrainā, kad ļaudis ar mīlestību pret savu zemi un tautu, nebaidoties par savām dzīvībām, stājušies pretim nežēlīgam uzbrucējam.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēra, ka viņus šajā cīņā motivē nevis naids, bet mīlestība pret savu tautu, zemi, nešaubīga ticība Dievam un Ukrainas taisnīgajai cīņai un uzvarai, atgādināja Brīvers, piebilstot, ka tāda ir sirds, kas saglabā mieru, kad jāņem rokās ierocis.

Ukrainas brīvības aizstāvju piemērs ir iedvesmojis tūkstošiem cīnītāju un atbalstītāju visā pasaulē. Ja šis karš izplestos ārpus Ukrainas robežām, kādus draudus dažkārt dzirdam, un arī Latvijas iedzīvotājiem nāktos ar ieročiem stāties pretim ļaunumam, kas cenšas sev pakļaut teju visu pasauli, Brūvers tic, ka paļāvībā uz Dievu, mīlestībā pret savu zemi, tautu, brīvību un patiesību mēs būtu gatavi cīņai.

Latvijas karavīri vienmēr un visos laikos sevi parādījuši kā uzticamus un izcilus visos vēstures līkločos. "Mums nekad nav bijis jākaunas par mūsu karavīriem. Savukārt krievu karavīri ar savu rīcību Ukrainā ir apkaunojuši paši sevi un savu tautu," apgalvoja bīskaps.

"Ar ko gan ir piepildītas to ļaužu sirdis, kas ar brutālu nežēlību un nicinājumu vēršas pret mierīgajiem iedzīvotājiem, ko gan mīl tie, kas dod pavēles par Dieva radības iznīcināšanu, par spīdzināšanu, slepkavošanu? Acīmredzot, viņi mīl vienīgi paši sevi, savus melus un Kara dievu, kas viņu ausīs čukst viltus pravietojumus par viņu izredzētību, īpašo pasaules glābšanas misiju. Lai arī kādu brīdi savā apmātībā viņi var gūt panākumus, neapšaubāmi rezultātā viņu pasākums ir nolemt bojāejai," pauda luterāņu bīskaps.

Viņš pateicās Dievam par iespēju izbēgt no "Ļaunuma impērijas", nostiprināt savu brīvību, neatkarību demokrātisko valstu aizsardzības savienībā. Ja Latvijai šādas iespējas nebūtu, paļaujoties maldīgiem mierinājumiem, ka pēc Padomju savienības sabrukuma Eiropā iestāšoties mūžīgs miers, iespējams, šodien šos svētkus svinētu ierakumos un bumbu patvertnēs.

Brūvers akcentēja, ka šajā skaistajā un tautai nozīmīgajā dienā varam būt lepni par latviešu tautas noieto grūto ceļu. Varam būt lepni par tautas panākumiem, karavīriem, izcilām personībām. Taču, lai arī daudz ir sasniegts un panākts, daudz ir vēl arī darāmā - gan drošības nostiprināšanā, gan politiskās atbildības vairošanā, gan tautas izglītībā. Uzdevums ir aizvien no jauna izvērtēt, kā esam izmantojuši iespēju dzīvot brīvā valstī, saprotot, vai nevaram rīkoties labāk, pašaizliedzīgāk, katram paraugoties pašam uz sevi.

Cilvēkiem, kuru sirdīs ir iemājojis Dieva dotais miers, nedraud ieslīdēšana paša bēdu atcerēs, kreņķos un problēmās, pārliecināts bīskaps, piebilstot, ka tāds cilvēks būs atvērts Dievam un darbiem savas tautas labā, ja nepieciešams, pat ar ieročiem rokās.

"Lai arī kādas grūtības un pārbaudījumi vēl sagaida, varam būt droši, ka Dievs Latviju neatstās un svētīs to," sprediķa noslēgumā uzsvēra Brūvers.

Kā ziņots, šodien Latvijā un citviet pasaulē tiek svinēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas pasludināšanas 32.gadadiena.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.