Menu
 

Ināra Mūrniece Lestenē: Pieminam ikvienu, kurš Latvijas brīvību un nacionālo lepnumu turēja augstāk par visu

  • Autors:  Saeimas preses dienests
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

“1945.gada 8.maijā līdz ar Vācijas kapitulāciju Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Atšķirībā no Rietumeiropas valstīm 8.maijs Latvijas tautai neatnesa mieru un brīvību. Mēs godinām un pieminam visus, kas cīnījās par brīvu Latviju. Leģionārus, nacionālos partizānus, disidentus. Ikvienu, kurš Latvijas brīvību un nacionālo lepnumu turēja augstāk par visu,” svētdien, 8.maijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot klātesošos Otrā pasaules kara cīnītājiem veltītajā piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos.

I.Mūrniece atzīmēja, ka šoreiz godinām Otrā pasaules kara cīnītājus un pieminam nacistiskās Vācijas kapitulāciju neparastā un trauksmainā laikā – pirms 74 dienām Krievija sāka savu agresīvo, kara noziegumos balstīto, taču kopumā neveiksmīgo militāro iebrukumu Ukrainā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Krievijas plāns paredzēja ne tikai iebrukumu, likvidējot Ukrainas valstiskumu, izskaužot ukraiņu valodu un pašus ukraiņus padarot par neesošu tautu. Ir skaidri apliecināta vēlme atjaunot impēriju, okupēt arī citas valstis, soli pa solim sagraujot Eiropas drošības arhitektūru. “Vēsture vēlreiz liecina – Krievija savos kaimiņos neatkarīgu nacionālu valsti nevar ciest. To Latvija atceras jau kopš 1940.gada, un to mēs atceramies vienmēr,” pauda I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka palīgā Ukrainai ir nākušas praktiski visas brīvās pasaules valstis un tā saņem lielu militāro atbalstu no saviem sabiedrotajiem, bet Krievija piedzīvo nepieredzēti smagas sankcijas. “Ukraiņu tautai šī ir vēsturiska robežšķirtne. Ukrainai tā nozīmē jaunu nākotni – Eiropā un Rietumu civilizācijā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece sacīja, ka Baltijas valstis vienmēr ir rēķinājušās ar Krievijas agresiju. I.Mūrniece atzīmēja, ka kopā ar sabiedrotajiem – NATO dalībvalstīm – ļoti rūpīgi strādājam pie savu aizsardzību spēju pilnveides.

Svētdien, Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienā, Saeimas priekšsēdētāja pauda pateicību visiem, kas daudzu gadu garumā ir veidojuši Lestenes Brāļu kapus, kā arī godināja latviešu leģionāru Daugavas Vanagu Pēteri Auziņu, kuru šodien guldīja zemes klēpī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.