Menu
 

Militāro mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posma noslēgumā gaidāmi paraugdemonstrējumi Ādažu poligonā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - seržants Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija Foto - seržants Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Tuvojas noslēgumam militāro mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posms, kas Latvijā aizsākās 18.aprīlī ar ASV kravas kuģa "ARC Defender" ierašanos Liepājā, piegādājot vairāk nekā 350 ASV Bruņoto spēku militārās un atbalsta tehnikas līdzekļu, bet noslēgsies 27.maijā - ar militāro vingrinājumu paraugdemonstrējumiem mācību "Summer Shield" un "Defender Europe" ietvaros, kā arī viesu dienu Ādažu poligonā ar Latvijas, ASV un citu sabiedroto valstu militārās vadības pārstāvju piedalīšanos, informē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba Operāciju plānošanas departamenta Komunikācijas pārvaldē.

Mācībās "Summer Shield" vadošā ir Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, mācību vingrinājumos iesaistot vairākas citas regulāro spēku un Zemessardzes vienības, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā, Dānijas Karalisko bruņoto spēku Mehanizēto bataljonu, ASV, Lielbritānijas un Lietuvas militārās vienības. Savukārt mācības "Summer Shield" ir apvienotas ar daudz plašāka mēroga starptautisko mācību "Defender Europe" posmu, kas Latvijas teritorijā norisinās līdz 27.maijam, nodrošinot nacionālo vienību un sabiedroto valstu kopīgus treniņus taktisko uzdevumu izpildē, integrējot gaisa un sauszemes operācijas ar netiešās uguns atbalsta vienību iesaisti.

Starptautisko mācību "Defender Europe" dažādas fāzes norisinās jau no 28.februāra un turpināsies līdz 17.jūnijam. Mācību posmi ir savstarpēji sinhronizēti gan Latvijā, gan vēl 12 citās Eiropas valstīs, trenējot un pilnveidojot pilna spektra militārās operācijas ar liela skaita personāla un militārās tehnikas pārdislocēšanu uz mācību norises vietām pa gaisu, sauszemi un jūru, skaidro NBS pārstāvji.

Mācības "Defender Europe" ir iepriekš plānotas un notiek ASV armijas Eiropā un Āfrikā (U.S. Army Europe and Africa) vadībā. Kopumā mācībās piedalās vairāk nekā 33 000 karavīru no 22 sabiedrotajām valstīm un partnervalstīm. Šo vērienīgo mācību mērķis ir uzlabot ASV un Eiropas valstu militāro vienību savietojamību gaisa, jūras, sauszemes un speciālo spēku kopīgajās operācijās, demonstrējot ne tikai NATO apvienotās kaujas spējas, bet arī sabiedroto valstu apņēmību un gatavību īsā laikā pārvietot lielus militāros spēkus uz jebkuru valsti tās aizsardzības stiprināšanai.  

Mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posmā ir apvienotas vairākas starptautiskās mācības: "Defender Europe", "Knight Legion", "Swift Response", "Summer Shield" un "Hedgehog". Atbilstoši mācību gada plānam augusta beigās un septembrī Latvijā norisināsies militāro mācību cikla "Namejs 2022" rudens posms ar vairākām tajā apvienotām starptautiskām mācībām, vēsta NBS pārstāvji.        

Nacionālie bruņotie spēki aicina laika posmā līdz 27.maijam Ādažu novada un tuvāko apkaimju iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret īslaicīgu troksni, ko diennakts tumšajā un gaišajā laikā radīs aviācijas lidojumi, triecienlidmašīnu A-10 kaujas šaušana ar tuvā gaisa atbalsta ieročiem, kā arī šaušana ar lielkalibra ieročiem. NBS atgādina, ka visi militārie vingrinājumi ir neatņemama sastāvdaļa valsts aizsardzības spēju uzlabošanai un kopējās drošības stiprināšanai, tajā skaitā ar sabiedroto valstu militāro vienību piedalīšanos.

           

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.