Menu
 

"Piekrastes tīrrades" dalībnieki sakopj jūras krastu Apriņķis.lv

  • Autors:  Agita Latkovska
Edītes Kalniņas koordinētā "Piekrastes tīrrades" grupa nenobijās no dramatiskajiem laikapstākļiem un čakli talkoja Jūrmalā. Edītes Kalniņas koordinētā "Piekrastes tīrrades" grupa nenobijās no dramatiskajiem laikapstākļiem un čakli talkoja Jūrmalā. Foto: Edīte Kalniņa, Magda Jentgena

Ar pēdējo piekrastes sakopšanas talku ir noslēgusies simtgades iniciatīva "Piekrastes tīrrade", kuras laikā dalībnieki sakopuši visu 500 kilometrus garo jūras krastu Latvijas teritorijā. Dalībnieki ir ļoti gandarīti par paveikto.

Piekraste pacieš visu

Kampaņa sākās 1. septembrī, kad tika sakopta Liepājas, Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novada jūrmala. Pēc tam tīrrade turpinājās Ventspils un Ventspils novada piekrastē, Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadā. Pēdējie "Piekrastes tīrrades" posmi bija 22. septembrī, kad tika sakopta jūras piekraste Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu novadā, un 29. septembrī, kad talka notika Jūrmalas un Rīgas piekrastē.

"Piekrastes tīrrade" ir Vides izglītības fonda īstanota iniciatīva. "Mēs – Vides izglītības fonds ("FEE Latvia") un kampaņa "Mana jūra" – Latvijas dzimšanas dienā gribam dāvināt mūsu valstij tīru piekrasti," vēstīja uzsaukums iniciatīvas mājaslapā internetā, aicinot iedzīvotājus piedalīties piekrastes sakopšanā. "Piekrastes tīrrades" dalībnieki visos novados strādāja pēc vienota plāna, noteiktajā laikā ieradās izvēlētajās vietās, kur viņus sagaidīja kāds no "Piekrastes tīrrades" posmu koordinatoriem, kurš izsniedza maisus un cimdus, instruēja par drošību un sakopšanas darbu plānu. "Piekrastes tīrrades" dalībniekiem tika piešķirti maisi plastmasas atkritumiem un visiem pārējiem "atradumiem". Sadarbībā ar AS "BAO" bija iespēja bīstamos atkritumus nodalīt no pārējiem, ievietojot tos atsevišķos konteineros.

Pārsteidzoši, cik daudz dažādu atkritumu spēj glabāt piekrastes kāpas un krūmi – sākot no tukšām bundžām un pudelēm, pārstrādājamiem un nepārstrādājamiem iepakojumiem un beidzot ar riepām, naglām un pat sarūsējušiem enkuriem. Es kopā ar vīru un draugiem piedalījos "Piekrastes tīrrades" pēdējā posmā – Daugavgrīvas pludmalē. Talka notika par spīti sliktajiem laikapstākļiem, kad brīžam zeme ar debesīm griezās kopā, pūta stiprs vējš, lija lietus, tomēr tas nebiedēja dalībniekus ņemt rokās maisus un ložņāt pa kāpu kārkliem, kur zaru aizsegā slēpās vesels lērums pudeļu un pārtikas iepakojumu, ko atpūtnieki vasarā šeit sanesuši un turpat pametuši. Vācot visu šo atkritumu kalnu, skumji domāju, kas ir šie cilvēki, kuri to visu šeit atstājuši. Daba nespēj vārdos paust savu sāpi, bet, ja spētu, tā sašutumā kliegtu par to, cik nepateicīgi pret to izturas cilvēks.


Zēni Carnikavas jūrmalā velk plastmasas plēves gabalu ārā no kāpām.

"Piekrastes tīrrade" – veids, kā veicināt sabiedrības apzinīgumu

Nedēļu iepriekš, 22. septembrī, "Piekrastes tīrrades" talka notika Carnikavas jūras piekrastē, t.i., teritorijā no Carnikavas pludmales līdz Gaujas ietekai jūrā. Šā posma koordinatore bija Magda Jentgena. Magda, kura strādā par projektu vadītāju Pasaules Dabas fondā, bērnībā šeit dzīvojusi. "Carnikavā dzīvoju līdz 12 gadu vecumam, tāpēc izvēlējos tieši šo posmu," par savu izvēli stāsta Magda Jentgena. ""Piekrastes tīrrade" man šķiet lielisks veids, kā veicināt sabiedrības apzinīgumu attiecībā uz to, kas notiek ar mūsu dabu. Protams, ka atkritumi drīz vien atkal sakrāsies kāpās un pludmalēs, bet šāda mēroga projekts palīdz pievērst cilvēku uzmanību tam, ka šāda problēma eksistē, un parādīt to, ka mēs paši esam atbildīgi par vidi, kurā dzīvojam."

Magda stāsta, ka viņas koordinētajā piekrastes sakopšanas posmā bija pieteikušies apmēram 60 dalībnieki, taču reāli talkā piedalījušies aptuveni 30. "Bija plānotas grupas no divām skolām – Carnikavas pamatskolas un Ulbrokas skolas. Diemžēl Carnikavas pamatskola nevarēja ierasties. Individuālu dalībnieku manā posmā bija ļoti maz, un man šķiet, ka cilvēku atsaucība varēja būt daudz labāka," stāsta Magda.

Carnikavas pludmale ir salīdzinoši tīra, jo pašvaldība pastāvīgi veic tās uzraudzību un rūpējas, lai piekraste būtu sakopta. "Tomēr mežs un kāpas nav tik tīras," saka Magda, "un tas parāda to, ka pie mums atkritumi īpaši neskalojas ārā no jūras – tos atstāj cilvēki pludmales apmeklējuma laikā." Talkas koordinatore stāsta, ka starp dažādu veidu atkritumiem skaitliski visvairāk bijuši cigarešu izsmēķi. "To vienmēr ir daudz vairāk nekā citu atkritumu. Bet, ņemot vērā to, ka Carnikavas pludmalē visur ir izvietotas miskastes, pārsvarā bija visādi mazi atkritumi – izsmēķi, ausu tīrāmie kociņi, pudeļu korķīši utt. Kāpās skaitliski vairāk bija visādu ēdienu un dzērienu iepakojumu."

Kampaņas organizatoru darbu Magda Jentgena vērtē kā izcilu. Ar organizatoriem vienmēr bijis viegli sazināties un saņemt visu nepieciešamo informāciju. Arī pieteikšanās akcijai bijusi izstrādāta ļoti ērtā un viegli saprotamā formā.

Carnikavā pēc talkas cienā ar zupu

Carnikavas iedzīvotāja Ilze Leja, kura strādā Augstākās tiesas administrācijā par juristi, piedalījās talkas posmā, kas notika Carnikavas pludmalē un kāpu zonā no Jūras ielas līdz Gaujas ietekai jūrā. Uz jautājumu, kas viņu motivējis piedalīties kampaņā "Piekrastes tīrrade", Ilze atbild, ka tā bijusi jūra, kas viņai ir ļoti dārga un mīļa, tāpēc nav varējusi palikt mājās, kad citi iet un dara labu darbu piekrastē.

Kopā ar Ilzi sakopšanas darbos piedalījušies aptuveni 20 cilvēku. "Manuprāt, šim posmam tas bija pilnīgi pietiekami," saka Ilze. Šajā posmā talkojuši arī kādas Rīgas skolas skolēni kopā ar skolotājiem. "Bija arī dažas ģimenes ar maziem bērniem un jaunieši vecumā ap 20 gadiem," stāsta Ilze.

Piekraste šajā teritorijā ir salīdzinoši sakopta, atkritumu nav tik daudz cik dažviet citos jūras krasta posmos. "Carnikavas piekraste, manuprāt, tiešām ir tīra. Koordinatore teica, ka savāktais atkritumu daudzums bijis salīdzinoši neliels. Pludmalē visvairāk bija cigarešu izsmēķu, plastmasas korķīšu un salmiņu. Manīju saplēstus balonus, striķus. Kāpu zonā "topā" noteikti bija skārda bundžas. Principā nekas tāds, ko cilvēks aiz sevis nevarētu savākt," saka Ilze.

Pasākums izdevies ļoti jauks un bijis labi organizēts. Ilze Leja velta atzinīgus vārdus šīs kampaņas organizatoriem: "Noteikti varu tikai uzteikt šīs akcijas organizatorus. Reģistrēties bija vienkārši, informāciju saņēmu ļoti operatīvi. Koordinatore Magda – laipna un atsaucīga meitene, kurai acis deg par to, ko viņa dara. Ar visu nepieciešamo tikām nodrošināti. Pasākuma noslēgumā Carnikavas novadpētniecības centrā mūs cienāja ar garšīgu zupu."


"Piekraste Carnikavā ir sakopta!" priecājas "Tīrrades" dalībnieki.

Sakopt Jūrmalu brauc pat no Liepājas

Kampaņas "Piekrastes tīrrade" pēdējā dienā – 29. septembrī – Jūrmalā piekrastes posmu no 6. līnijas līdz 36. līnijai koordinēja Edīte Kalniņa. Edīte ir aktīva jūrmalniece, dibinājusi un vada Bulduru, Buļļuciema un Lielupes attīstības biedrību. Viņas koordinētajā talkas posmā čakli strādāja 40 dalībnieku. "Sākums bija dramatisks – lietus un pat krusa, bet beigās jau spīdēja saulīte," saka Edīte. "Interesanti, ka manā grupā galvenokārt bija jaunieši no Rīgas – no tautas deju studijas "Liesma" un "Dzirkstis" – un tālie braucēji – skolotāji un darbinieki no Sesavas pamatskolas, kas ir ekoskola. Sesavnieki bija atbraukuši labā omā un ar saceptiem pārāgiem. Bija arī mazie talcinieki – Šarlote no Majoru vidusskolas 1. klases, Pauls un Luīze no Lielupes pamatskolas." Koordinatore stāsta, ka paši tālākie talcinieki bijuši no Liepājas. Edīte bija gatavojusies šim pasākumam – sazīmējusi uzskates materiālus par to, kas liekams plastmasas maisos, kas ir bīstamie atkritumi. Jauniešu grupa viedtālruņos instalēja aplikāciju "Vides SOS".

Atrod maisu ar marinējumiem un zemestaukus

Sakopšanas talkas laikā Edītes koordinētā grupa novērojusi, ka visnetīrākās kāpas ir tieši tur, kur vasarā koncentrējas atpūtnieki un kas ir tuvu sabiedriskā transporta pieturvietām. "Starp 6. un 7. līniju atradām visvairāk plastmasas iepakojuma un pudeles," saka Edīte. "Savācām sešus maisus ar plastmasu un desmit maisus pārējo atkritumu. Īsts atradums bija melns plastmasas maiss ar marinējumiem un sālījumiem – izskatās, ka kāds bija pagrabu tīrījis un atvilcis visu uz kāpām!"

Posms no 20. līdz 36. līnijai, kur ir privātmāju un vēstniecību rajons, bijis samērā tīrs, tur atkritumu bijis maz. Edīte gan piebilst: "Nākamajā "Piekrastes tīrrades" talkā gribētos redzēt vairāk pašu jūrmalnieku. Kaut arī priecājos, ka jūra vieno visus – gan no Rīgas, gan Zemgales un Kurzemes, tomēr būtu gribējies redzēt arī vairāk tuvējās apkaimes dalībnieku, jo daudzi atkritumi, ticamāk, ir pašu apkaimes iedzīvotāju radīti."

Piekrastes sakopšanas talku izdevies apvienot arī ar dabas vērošanu un dažu labu vērtīgu atradumu. "Sesavas kolēģi atrada ļoti vērtīgas sēnes – zemestaukus," priecājas Edīte. "Daudzi kaut ko par tām bija dzirdējuši, bet nekad dzīvē nebija redzējuši, taču zināja stāstīt, ka šai sēnei piemīt ļoti vērtīgas īpašības."

Talkas dalībnieki veltīja dažas stundas no savas dzīves "Piekrastes tīrradei" – tik maz un vienlaikus tik daudz. It kā sīkums, bet tieši sīkumi rada lielas lietas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.