Menu
 

Pagājušajā nedēļā atvairīti DDoS uzbrukumi vismaz 30 valsts iestāžu un uzņēmumu mājaslapām

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Pagājušās nedēļas laikā informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC) un tehnoloģiju uzņēmumu SIA "Tet" sekmīgi atvairījusi Krievijas aktīvistu veiktos DDoS jeb piekļuves atteices uzbrukumus vismaz 30 valsts iestāžu un uzņēmumu mājaslapām, aģentūrai LETA sacīja "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

Vienlaikus viņa norādīja, ka vairākas iestādes un uzņēmumi, kas piedzīvoja minētos uzbrukumus, ziņoja arī par saņemtiem draudu e-pastiem krievu valodā, kas sekojuši pēc uzbrukuma, un ko sūtījis viens no Krievijas aktīvistu grupējuma atzariem.

Kaut arī lielāko daļu uzbrukumu izdevies veiksmīgi atvairīt, bijuši arī izņēmuma gadījumi, kuru efektu izjuta lielāka sabiedrības daļa - viens no redzamākajiem uzbrukumiem vairāku stundu garumā tika veikts pret VAS "Pasažieru vilciens" tīmekļa vietni un lietotni, kā rezultātā pasažieriem tika traucēta biļešu iegāde tiešsaistē.

"Cert.lv" atgādina, ka DDoS uzbrukumi uz laiku apgrūtina piekļuvi vietnei vai pakalpojumam, bet šie uzbrukumi neapdraud lietotāju datus.

Tāpat Krutova sacīja, ka pagājušajā nedēļā tika pamanīta arī atkārtota kaitniecisku e-pastu izplatība "E-klases" platformā, kas piedzīvota jau šī gada aprīlī. "E-klases" pasta lietotāji izplatīja sūtījumus ar kaitīgām saitēm, kuras atverot, bija iespējams lejupielādēt vīrusu, kas zog paroles un pārsūta vīrusu tālāk citiem kontaktiem.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila un tiek veiksmīgi kontrolēta, un sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskās infrastruktūras sektorā līdz šim nav konstatēti, tomēr "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt kibertelpā notiekošo.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.