Menu
 

Mežā pie Baldones atklāti līdz šim nezināmi Otrā pasaules kara laika ebreju masu kapi

  • Autors:  LETA
Foto - facebook.com/Baldonesmuzejs Foto - facebook.com/Baldonesmuzejs

Mežā pie Baldones atklāti līdz šim nezināmi Otrā pasaules kara laika ebreju masu kapi, informēja Baldones muzeja vadītāja pienākumu izpildītāja Anete Braufmane.

Baldones apkārtnē atklāts cilvēku masu kaps, kurā ir aprakti ebreji no Baldones un Baldones pagasta.

Visticamāk, noziegums veikts 1941.gada jūlijā - laikā, kad nacistiskā Vācijas armija bija okupējusi Latvijas teritoriju. Baldonē bija izveidota vietējā palīgpolicijas vienība, kas pastrādāja noziegumus pret baldoniešiem.

Atklājums noticis, pateicoties vēstures pētniecības entuziastiem un Baldones muzeja padomes biedriem - Jurim Jeršovam un Ojāram Andersonam.

Masu kapā atrastas 35 cilvēku mirstīgās atliekas, tajā skaitā arī septiņu bērnu, kuri visi ir bijuši Baldones iedzīvotāji.

Baldones muzejs turpinās strādāt pie zinātniskajiem pētījumiem, un šobrīd norisinās organizācijas darbi, lai tuvākajā nākotnē tiktu izveidota izstāde, izrādot cieņu Baldones ebrejiem.

Muzejs lūdz ikvienu sniegt informāciju par ebrejiem Baldonē laika posmā no 1900.gada līdz mūsdienām.

Kā informē muzejs, Jeršovs vairākus gadus meklējis un apkopojis informāciju par ebrejiem Baldones teritorijā, un viņa pētījumu rezultātā atklājies pastrādātais noziegums, kurš līdz pat šim brīdim bija palicis noklusēts un nepierādīts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.