Menu
 

Zelta rotaslietu tīrīšana – noderīgi padomi

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Zelta rotaslietu tīrīšana – noderīgi padomi

Rotaslietas ir svarīgs un personalizēts aksesuārs, ko savas dzīves laikā saņem dāvanā, pērkam un arī mantojam. Zelta laulības gredzens, dažādas zelta ķēdītes, zelta auskari ir vispopulārākās rotaslietas, kas tiek valkātas ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Laulības gredzenu noņemam reti, tādēļ tie kļūst netīri visātrāk, savukārt zelta ķēdītes un auskarus, mainoties rotāšanās modei, aizstājam ar jaunākiem. Rotaslietu lādītes dziļumā ieglabāta, kādreiz mīļa zelta ķēdīte ar laiku kļūst blāva, pārklājas ar tumšiem plankumiem un apsūbē. Kā ar minimāliem līdzekļiem kādreizējam rotaslietām piešķirt agrāko spožumu?

Lai arī rotaslietu lādīte atrodas visai tālu no virtuves, bet tieši tur var atrast daudz līdzekļu dārgmetālu tīrīšanai. Ja zināsiet, kā atjaunot un kopt rotaslietas ar mājās atrodamiem līdzekļiem, profesionāli pakalpojumi pat nebūs vajadzīgi -  zelta laulības gredzens, zelta ķēdītes un zelta auskari spīdēs kā jauni!

Pirms zelta tīrīšanas jāzina, kas ir īsts zelts un kas – zelta pārklājums. Rotaslietas ar zelta pārklājumu ieteicams tīrīt tikai ar ūdeni, kam pievienots mazgāšanas līdzeklis. Īsto zeltu var pakļaut spēcīgākiem līdzekļiem. Ja neesat pārliecināts, vai zelts ir īsts vai ne, rīkojieties kā ar zelta pārklājumu, citādi varat to sabojāt.

Lūk, daži vienkārši un pārbaudīti zelta rotaslietu tīrīšanas paņēmieni.

Tīrīšana ar mazgājamo līdzekli

  1. Bļodiņā siltam ūdenim pievienojiet trauku mazgājamo līdzekli. Ar birstīti (vēlams bērniem domāto) ar maigām kustībām noņemiet aplikumu. Pēc tam noskalojiet to ar tīru ūdeni un noslaukiet ar mīkstu drāniņu.
  2. Bļodiņā siltam ūdenim pievienojiet trauku mazgājamo līdzekli un šķipsniņu sodas. Rotaslietu atstāj škidrumā vismaz uz 10 minūtēm. Pēc tam maigi un rūpīgi rotaslietu tīra, skalo un noslauka mīkstā drāniņā.

Tīrīšana ar sāli

  1. Izšķīdiniet 5 ēdamkarotes sāls glāzē ūdens. Ielieciet šķīdumā gredzenu un atstājiet uz visu dienu (vai nakti). Pēc tam noskalojiet to ar tīru ūdeni un noslaukiet ar mīkstu drāniņu.
  2. Bļodiņu izklāj ar foliju, tajā samaisa 1 ēdamkaroti sodas ar 1 ēdamkaroti sāli un pielej siltu ūdeni; šūmējošu šķidrumu maisa, līdz sāls ir pilnībā izšķīdis; iegremdē rotaslietu. Pēc desmit minūtēm tā ir tīra un spīdīga. Noskalo ar tīru ūdeni un noslauka ar mīkstu drāniņu. Saimniecības preču veikalos iespējams nopirkt “juveliera drānu”, kas īpaši piemērota rotaslietu tīrīšanai.

Tīrīšana ar cukuru

Ņemiet 3 tējkarotes cukura uz glāzi ūdens. Cukuru izšķīdina karstā ūdenī un to atdzesē. Ielieciet šķīdumā gredzenu, zelta ķēdīti vai auskarus un atstājiet uz visu dienu (vai nakti). Pēc tam noskalojiet to ar tīru ūdeni un noslaukiet ar mīkstu drāniņu.

Tīrīšana ar etiķi

Zelta izstrādājumu tīrīšanai noderēs vienīgi baltvīna vai sidra etiķis. Bļodiņā ielejiet etiķi un ievietojiet rotaslietu, lai tā pilnībā būtu pārklāta ar šķidrumu. Atstājiet uz 15 minūtēm, pēc tam rotaslietu noskalojiet ar tīru ūdeni un noslaukiet ar mīkstu drāniņu.

Tīrīšana ar ožamo spirtu

Ožamais spirts ir ļoti spēcīgs tīrīšanas līdzeklis un to var izmantot vienīgi, ļoti netīru īsta zelta rotaslietu tīrīšanai. Jāņem vērā, ka konkrēto rotaslietu ar ožamo spirtu drīkst tīrīt ne biežāk kā reizi 6 mēnešos. Ielejiet ožamo spirtu traukā, pēc tam lēnām pievienojiet ūdeni. Šķidrumu daudzumiem vai to attiecībai jābūt pēc iespējas precīzākai. Piemēram, 30 ml ožamā spirta pievieno 180 ml silta ūdens. Pēc tam rūpīgi noskalojiet zem silta ūdens un noslaukiet ar mīkstu drāniņu.

Izmantojot šos padomus, Jūsu visiemīļotākās zelta rotaslietas ātri atgūs bijušo spožumu. Meklējiet idejas dāvanām vai vēlaties sevi iepriecināt ?   220.lv piedāvājumā atradīsiet mūsdienīgus auskarus (https://220.lv/lv/apgerbi-apavi-aksesuari/aksesuari-sievietem-un-viriesiem/rotaslietas/auskari)  u.c. rotaslietas visiem dzīves gadījumiem un gaumēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.