Menu
 

Ināra Mūrniece Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā: Neiecietība var novest pie iznīcības

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Ābele, Saeima, un Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ieva Ābele, Saeima, un Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

"Ebreju nācijas sāpes atbalsojas Latvijā, un mēs šodien - Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā - cieņā noliecam galvu nevainīgo upuru priekšā. Viņu piemiņu mēs nodosim nākamajām paaudzēm," pirmdien, 4.jūlijā, piemiņas brīdī pie memoriāla ebreju genocīda upuriem sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, infomē Saeimas Preses dienestā. “Ebreju holokausta upuri simboliski liecina, ka neiecietība var novest pie iznīcības, un mums Eiropā ir jāsargā mūsu demokrātiskās brīvības un solidāri jāpalīdz grūtībās nonākušajiem.” 

“Latvija zaudēja savus pilsoņus, un tas bija milzu zaudējums. Šiem Latvijas vēsturē baisākajiem noziegumiem nav attaisnojuma un noilguma,” pauda I.Mūrniece un apliecināja, ka ebreji bija, ir un būs nozīmīga mūsu valsts sabiedrības daļa. 

Piemiņas brīdī I.Mūrniece ar pateicību pieminēja tos cilvēkus, kuri, riskējot ar savu dzīvību, palīdzēja ebrejiem un glāba viņus. “Šiem cilvēkiem humānisma ideāli bija svarīgāki par bailēm, un viņu cēlā rīcība netiek aizmirsta. Viņi bija drosmīgi, jo par glābšanu draudēja pat nāvessods.” 

“Vislabākais pretlīdzeklis humānisma zaudēšanai ir zināšanas, izglītība un empātijas veidošana, lai sarežģītos laikos spētu izdarīt pareizu, humānisma cienīgu izvēli. Holokausts bija vēstures brīdinājums, kur var novest valstiskā līmenī kurināta neiecietība, agresija, rasisms un naids,” teica Saeimas priekšsēdētāja. 

“21.gadsimta Eiropā vēlreiz sastopamies ar dehumanizāciju un naida sludināšanu, ko Krievija vērš pret kaimiņu tautu ukraiņiem. Krievija, aizsedzoties ar safabricētiem draudiem un izdomājumiem, īsteno genocīdu pret ukraiņiem. Krievijas vadītāju ilgstoši kultivētā ksenofobija un lielkrievu šovinisms izlauzies no pagātnes apcirkņiem. Pasaulei jāaptur karš Ukrainā,” pauda Saeimas priekšsēdētāja un izteica pārliecību, ka Krievijas valsts vadītājus un militārpersonas, kas vainojami civiliedzīvotāju slepkavošanā Ukrainā, gaida starptautisks tribunāls. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.