Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju pieder iekopjama āra teritorija

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vairāk nekā trešdaļai jeb 39% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pieder iekopjama āra teritorija līdz 600 kvadrātmetriem, liecina pētījumu aģentūras "Norstat" un tīrīšanas iekārtu ražotāja "Kärcher" veiktā aptauja.

Aptuveni piektajai daļai jeb 19% teritorijas lielums ir no 601 kvadrātmetra līdz 1000 kvadrātmetru robežās, pārējiem - lielāks. No respondentiem, kuriem pieder kopjama āra teritorija, lielākā daļa jeb 87% ir norādījuši, ka tajā atrodas zāliens jeb mauriņš, 83% respondentu teritorijā atrodas puķudobes un košumkrūmi, 75% - arī koki. Nedaudz mazāk aptaujas dalībnieku norāda, ka viņiem pieder sakņu dārzs, dažādi krūmi un dzīvžogs, kā arī siltumnīcas.

Tāpat iegūtie aptaujas dati liecina, ka lielākoties cilvēki dārza darbiem nedēļā velta vienu līdz piecas stundas, visbiežāk tā ir zāles pļaušana. Savukārt gandrīz trešā daļa no dārzu saimniekiem zālienu pļauj vismaz reizi nedēļā.

Vasaras sākuma sezonā dārzos visbiežāk tiek pļauta zāle, to norāda 72% respondentu. Pēc tam seko dobju ravēšana, zāliena un dobju laistīšana, siltumnīcas darbi, kā arī krūmu apgriešana, tai skaitā dzīvžogu veidošana. 42% atzīst, ka zāli pļauj reizi divās nedēļās, nedaudz vairāk nekā trešdaļa respondentu zāli pļauj reizi nedēļā. 9% respondentu zāles pļaušanai velta lielāku uzmanību un dara to divas reizes nedēļā, taču pavisam centīgo, kas pļauj zāli trīs reizes nedēļā, ir 2%.

Aptauja apliecina, ka pļaušanai vairums jeb 77% respondentu izmanto stumjamo zāles pļāvēju, savukārt 48% respondentu zāles pļaušanai izmanto trimmeri.

Aptaujā 2022.gada maijā piedalījās 505 respondenti, kuriem pieder jebkāda kopjama āra teritorija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.