Menu
 

Okupācijas muzejā saistībā ar demontējamiem okupantu pieminekļiem vērsusies vien Ropažu novada dome

  • Autors:  LETA
Foto - okupacijasmuzejs.lv Foto - okupacijasmuzejs.lv

Okupācijas muzejā saistībā ar demontējamiem padomju okupācijas režīma pieminekļiem pagaidām vērsusies vien Ropažu novada dome, aģentūrai LETA norādīja muzeja direktore Solvita Vība.

Viņa atzīmēja, ka patlaban liela aktivitāte no pašvaldību puses nav novērota, bet, iespējams, tas mainīsies brīdī, kad valdība nāks klajā ar nojaucamo objektu sarakstu.

Vība uzsvēra, ka muzejs nedod atzinumu par objekta demontēšanu, kā arī neapsekos objektus, jo šis uzdevums likumā ir deleģēts pašvaldībām.

Ja pašvaldība pieņem lēmumu par objekta demontāžu vai arī Ministru kabinets ir noteicis demontējamo objektu, tad pašvaldība jāvēršas Okupācijas muzejā, lai noskaidrotu, vai muzejs plāno savā krājumā iekļaut objekta fragmentu vai tā daļu, skaidroja Vība.

Okupācijas muzejs sniegs atbildi par to, vai objekta fragments vai daļa ir uzņemams krājumā, tomēr pirms tam muzejam ir jānosūta dokumenti par demontējamo objektu.

"Mēs sniedzam atbildi, un no tā arī izrietēs demontāžas metode. Ja, piemēram, muzejs nolemj par kāda objekta fragmenta vai daļas iekļaušanu krājumā, demontāžas metode jāizvēlas ļoti specifiska. Ja muzejs neplāno uzņemt krājumā objekta fragmentu vai daļu, tad objekts ir iznīcināms," sacīja Okupācijas muzeja direktore.

Eksperti valdībai piedāvās sarakstu ar 69 potenciāli demontējamiem padomju režīmu slavinošiem objektiem, iepriekš žurnālistus informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) vadītājs Juris Dambis.

Kopumā komisija apsekoja 162 objektus, vērtējot, vai tie atbilst likumā noteiktajam un ir demontējami. Apsekošanas rezultātā konstatēts, ka daļa objektu ir jau demontēti, daļai nav ideoloģiskās, padomju okupācijas varu un armiju slavināšanas slodzes vai arī tie atrodas apbedījumu vietās.

Līdz ar to valdībai tiks iesniegts saraksts ar 69 objektiem, par kuru demontēšanu tai būs jālemj.

Ņemot vērā, ka jau ir pieņemts lēmums par padomju armijas karavīru pieminekļa demontāžu Rīgā, Pārdaugavā, kopā demontējami būtu 70 pieminekļi.

Saeima 16.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim. Demontējamo objektu sarakstu vasaras laikā ir jānosaka valdībai, kas lēmumu pieņems, balstoties uz ekspertu rekomendācijām.

Jautājums par pieminekļu nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.